Подреждане на масата за Бъдни вечер, за да имате берекет през Новата година

10318
Подреждане на масата за Бъдни вечер, за да имате берекет през Новата година
Снимка: iStock

В българската традиция трапезата за всеки християнски празник носи специална символика и на нея няма нищо случайно. Преди да пристъпим към поставяне на ястията, трябва да знаем, че не по-малко важно е подреждането на самата маса и основните детайли, които трябва да присъстват на нея.

Прекадяването

Преди да започне вечерята домът трябва да се прекади с тамян. Прекадяването се извършва от най-възрастния член на семейството. Започва се от трапезата, после се продължава с всички помещения в къщата и накрая със стопанските постройки на двора.
Вярва се, че прекадяването с тамян прогонва злите сили, пази от болести и уроки.

Задължителните ритуали

Вечерята на Бъдни вечер започва по-рано от обикновено, за да узреят рано житата. По време на хранене не трябва да се става от масата, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Не забравяйте да сложите всички ястия на масата още в началото на вечерта. Защото после не трябва да се става, сервира и отсервира. Само стопанката може да става, но трябва да ходи приведена, за да се превиват житата от зърно. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът от дома. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.
Под всяка чиния, поставете по една монета, за да имате финансови сполуки. 

Вкусна питка за Бъдни вечер, която се приготвя за 20 минути

Огънят

По традиция огнището в дома на Бъдни вечер гори цяла нощ. В съвременните домове вече нямаме огнище, затова запалете задължително една свещ. Поддържайте пламъка й през цялата вечер.

Ястията

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости. Дори и да не спазвате традицията да постите, задължително в тази свята вечер трапезата трябва да се състои само от постни ястия - без месо и животински продукти.
Ястията трябва да са нечетен брой, най-често 9. Вашият вкус и въображение ще ви водят какво да приготвите, но има ястия, които носят специална символика и задължително трябва да са на трапезата.

Вкусно пюре от леща за Бъдни вечер

Питката

На всеки традиционен български празник питката е в центъра на трапезата и всички останали ястия се редят около нея. Питката е с кръгла форма, за да символизира слънцето. Жените, които ще се омъжват през идната година, не трябва да месят тесто за питка, за да не изнесат плодородието от дома. В питката се поставя паричка и се разчупва от най-възрастния на масата. Първото парче се отделя за Богородица, останалите се раздават на членовете от семейството, започвайки от най-големия. Оставят се парчета за къщата и за животните.
Ако парата се падне в парчето за Богородица, годината ще е най-добра за всички.

Пресни или сушени плодове - символизират плодородието

Орехи

Всеки орех трябва да се нарече на член от семейството. Орехите се разчупват и по това дали ядката е цяла или не, се гадае какъв ще е късметът през идната година. Според популярно поверие във всеки ъгъл на масата се поставя по един голям орех за късмет.

Постни зелеви сарми за Бъдни вечер – задължително направете това, ако искате да са неустоимо вкусни

Боб, леща, ориз, булгур

Задължително на трапезата трябва да има поне едно ястие от храни, които набъбват, за да е плодородна и благодатна годината. Може да приготвите боб, леща, пълнени чушки с боб или ориз, постни сърми с ориз или каквото вие обичате, но не забравяйте тези продукти.

Чесън

Чесънът е един от най-ритуалните продукти в българската традиция и със специална символика. Чесънът пази от зли сили, болести, зли очи, завист.

Сол

В българската традиция солта е свещена. Хората казват, че къща без сол не може. Там, където свърши солта, започват болестите. Задължително поставете една малка паничка със сол.

Сладкиши

Сладките ястия са важни, за да е сладък животът ви през новата година. Един от най-популярните сладкиши за Бъдни вечер е печена тиква с мед. Медът символизира мъдростта. Дори да не приготвяте тиква, не забравяйте да поставите паничка с мед на масата.

Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия на трапезата, за да има късмет и да му е успешна следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com