Полезни приложения на содата вкъщи

9699
Полезни приложения на содата вкъщи
Снимка: iStock

Содата за хляб е леснo достъпна по магазините, защото е популярен продукт, често използван при печене. Но содата за хляб има много други приложения в дома: кухня, козметика, лекарства и почистване. Содата е идеална за почистване на много домакински уреди. Не е нужно да купувате готови, скъпи химикали, за да почиствате ефективно!

Содата ще ни помогне да поддържаме чистота и да ускорим приготвянето на месни ястия, готвене на грах и боб. Можем да го използваме за почистване на микровълновата фурна, благодарение на него ще се отървем от неприятната миризма от хладилника и ще премахнем варовика. Можем да използваме сода за хляб вместо бакпулвер, идеална е и за приготвяне на карфиол.

Прост лек със сода бори настинката за 3 дни

Повече от столетие лечението със сода бикарбонат се радва на популярност. Тази съставка е идеалният лек за настинки и вирусни заболяван...

Ако ви притеснява неприятната миризма на този зеленчук, задължително добавете щипка сода бикарбонат във врящата вода. Содата перфектно убива лошите миризми! Благодарение на него след няколко мига ще се отървем от дразнещата миризма на чесън или риба от ръцете. Остава ни само да разтрием ръцете си със сода бикарбонат. 

Но това не е всичко – в нашата галерия ще намерите още по-полезни приложения на содата бикарбонат у дома!

1. Сода бикарбонат за почистване на микровълновата

Микровълновата фурна е покрита със слой мазна мръсотия отвътре, когато рядко се почиства. За да почистите микровълновата фурна, просто избършете стените с влажна гъба и поръсете малко сода за хляб върху нея. Следващите стъпки са да избършете вътрешността на фурната с влажна кърпа и накрая със суха.

2. Сода бикарбонат за почистване на фуги

Свежо и чисто: 5 неподозирани свойства на содата

Всеки дом има пакетче със сода за хляб в кухнята. Освен това, често се шегуват с нея - казват, че този продукт никога не свършва. И вси...

Прахът се утаява по подовете. Лесно се отстранява от керамични плочки с обикновен моп, по-трудно е почистването на фуги. Тук ще помогне надеждната сода за хляб. За почистване на плочки и фуги използвайте вода с разредена лъжица сода за хляб и сапунени люспи. След измиване избършете глазурата със суха кърпа.

3. Домашна белина от сода за хляб

Содата бикарбонат ще предпази и белите ни дрехи, за да не посивяват по време на пране. Просто добавете половин чаша сода за хляб към всяко измиване.

4. Премахване на петна със сода за хляб

Смес от сода за хляб, водороден прекис и обикновена вода ще ви помогне да премахнете жълтите петна от пот от блуза или риза - смесени в равни количества и нанесени директно върху петното. Сместа трябва леко да се втрие в петното с четка и да се остави, докато попие, а след това дрехите да се изперат.

Какво можем да чистим със содата за хляб?

Никога не подценявайте содата за хляб. Тя е отличен помощник в кухнята, незаменим при приготвянето на теста. Далеч обаче не е само това...

5. Използване на сода за хляб у дома: почистване на ютията

Изгоряла част от ютията може да се почисти със смес от сода бикарбонат и оцет. Леко загрята ютия (за да можете да я докоснете с ръка) трябва да се избърше с кърпа, напоена със смес от оцет и сода за хляб.

6. Как да премахнете котлен камък със сода за хляб?

Содата за хляб ефективно ще премахне утайката и варовика от чайника. Изсипете съдържанието на пакета сода бикарбонат в чайника, залейте го с вода и оставете да заври. След това разбъркайте енергично всичко и го изсипете. Повтаряйте процедурата, докато целият варовик от чайника падне. Накрая почистете чайника с твърда четка и малко течност за миене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com