Поверията на Илинден

30032
Поверията на Илинден

Навсякъде в Силистренско е запазен спомен, че Илинден е „аталия”, т.е. лош ден, в който не се работи къщна и полска работа с цел предпазване от огън, гръм или градушки.

Това каза за Радио „Фокус” - Шумен Маргарита Миланова, главен уредник в Етнографския музей в Силистра.

Почитаме Св. пророк Илия

Свети пророк Илия (3 Цар. 16:29; гл. 17-19) живял през времето на израилския цар Ахав. Родил се в Галаадския град Тезвия, поради което...

„Забраните за работа са с оглед на предпазване от това, което се вярва, че носи Свети Илия, когато препуска със своята огнена колесница по небето“, каза Маргарита Миланова. По думите ѝ на Илинден се коли петел, но най- важното е раздаването, което правят хората.

„Раздават се част от този петел и питката, която се омесва за почитане на Свети Илия. Въобще раздаването е стара традиция, останала от древни времена. Раздава се първото нещо, което се постига и е готово за ядене“, каза Маргарита Миланова. Тя обясни, че народното вярване е: „Дари, за да бъдеш дарен“.

„Но това дарение за хората не е имало материално измерение, а е дарение като здраве, т.е. че ще получиш здраве, разбирателство, берекет. Такъв е бил за народът ни смисълът на това, че ще бъдеш дарен“, каза Маргарита Миланова.

Тя добави, че в Главиница наричат Илинден Илия Гръмолия, а в село Гарван- Илийовден. Във всички останали селища на област Силистра 20 юли е наричан Илинден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com