Прахът за пране може да бъде много опасен за здравето

3958
Прахът за пране може да бъде много опасен за здравето
Снимка: iStock/ Guliver

Ако попитаме някоя домакиня какво знае за праха за пране и неговото влияние върху околната среда, най-вероятно ще повдигне рамене. Разбира се, тук не можем и да я обвиним в невежество, тъй като рекламите умело ни убеждават колко безвредни са препаратите и как почистват дрехите. Все пак това не е точно така, защото всяко нещо, което има химия в него, по един или по друг начин се отразява на околната среда и на здравето ни.

Прахът за пране може да съдържа химикали, които да се отразят на кожата. Някои от препаратите съдържат съставки, които имат канцерогенно действие. Те са склонни да доведат до трайно увреждане на очите, носа, бъбреците. Някои почистващи съставки са толкова агресивни, че могат да разрушат предпазния слой на кожата и да доведат до дерматит.

С помощта на този трик ще разберете дали сте си купили качествен прах за пране

Въпреки разнообразието на пазара не е никак лесно да изберете висококачествен прах за пране.  Всяка домакиня си задава въпроса ко...

Някои препарати са вредни и за околната среда и по-специално за животните под вода. В тях има съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата, с цел те да не навлязат в тъканите. Това се случва и в природата и много от животните под вода умират бавно. Фосфатите в праховете могат да увеличат популацията на различни видове водорасли. В повечето случаи те са токсични и намаляват количеството кислород във водата.

Повечето състави имат токсични химикали, които се отразяват на околната среда. Те бавно, но сигурно унищожават различни животински видове и това се отрязва на цялата екологична система. На повечето препарати, като белината, можете да видите, че не е препоръчително да се изхвърля дори самата опаковка в близост до водоеми или като цяло в природата. Сами можете да прецените до колко е безопасен и за вас даден препарат, ако той е твърде опасан за природата, от която всички ние сме част.

Имали все пак начин да изпираме дрехите си безопасно?

Сигурно вече се питате дали има начин как можем да изперем дрехите си безопасно и ефикасно? Отговорът е, че има такъв начин и той се състои в праховете, които използвате. На пазара можете да откриете различни препарати, които са направени от растителни продукти – жито, палмов кенерлат, кокосово масло и други.

Имайте едно наум с праховете за пране! Могат да бъдат много опасни

Химикалите в дрехите и чаршафите ни се абсорбират в тялото през порите през целия ден. Съставките в праховете за пране са свързани с ре...

Друга възможност са екопраховете, които са обозначени като такива. Разбира се, те са на по-висока цена от обикновените, но качеството също си заслужава. Можете да забележите, че дори кожата ви изглежда по-добре, не страдате от алергични реакции. Тези видове прахове са подходящи и за изпиране на дрехите на детето. Знаем, че децата са най-чувствителни и обикновените прахове могат да предизвикат раздразнения, особено при най-малките.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com