Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

17493
Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?
Снимка: iStock

Човешкият организъм е сложна и динамична метаболитна система. Третирането му само като механизъм, изгарящ енергия, е силно опростяване. Има доста митове за метаболизма.

Д-р Карлуш Едуардо Халуш тук изяснява проблема. 

Мит 1: физическата активност изгаря калории и ускорява метаболизма

Всеки треньор ще ви каже: движете се повече - и ще изгаряте повече калории. Това е вярно, ⁠но само⁠ в краткосрочен план: щом започне нов вид тренировки, човек изразходва повече енергия. ⁠ В дългосрочна перспектива обаче организмът изравнява консумацията на енергия, дори ако човек се движи постоянно.

Мит 2: физическите упражнения помагат за отслабване

След началото на тренировките теглото може да спадне малко (при мъжете повече, отколкото при жените), но след няколко месеца се изравнява и отива „на плато“. Причината е елементарна: колкото повече калории изгаряме, толкова повече изяждаме.

Мит 3: Ако не отслабвате, тренирате напразно

Не се притеснявайте, че физическите упражнения не водят до отслабване. Голямо количество движения влияе не върху потреблението на калории, а върху състоянието на здравето. Физическата активност поддържа сърцето стабилно, мускулите силни, костите здрави и умът остър - особено в по-стара възраст. Но най-интересното е друго: когато организмът изразходва повече енергия за движение, я намалява за други функции. По-специално, активността на имунната система спада и броят на възпалителните процеси намалява. С други думи, физическата активност оптимизира голям брой ежедневни процеси, от които зависи здравето ни.

Лекар: Яжте тези 10 храни на закуска за бърз метаболизъм

Мит 4: калориите не са важни

Все пак наддаването на тегло остава „математически“ проблем: когато консумираме повече калории, отколкото изразходваме, излишъкът се натрупва като мазнини. От това следва, че пътят към отслабване минава през диета. Повечето диети по същество предлагат намаляване на консумацията на калории.

А това въздейства при едно задължително условие: човек да спазва избрания начин на хранене (основната причина, поради която диетите обикновено не действат, е, че просто не се спазват). Дали ще се откажете от месо или не, ще консумирате ли по-малко мазнини или по-малко въглехидрати – това е ваше решение, стига да ви е полезно. Никъде няма универсална диета, но експериментално можете да изберете това, което е подходящо лично за вас.

Мит 5: човешкият организъм е природно приспособен към палеодиетата

Палеолитната диета е подход към храненето въз основа на продукти, които присъстват в менюто на човек от праисторически времена: риба, месо, домашни птици, зеленчуци, плодове, коренища и ядки. Не са включени зърнени храни, бобови растения, обработени масла, млечни продукти и захар.

Това може да изглежда логично, обаче е странно да се предположи, че всички хора, които са живели в палеолита, са яли едно и също. Напротив, менюто зависи от географията: северните народи разчитат повече на животинско месо, южните са имали достъп до различни растителни източници на храна. Тоест, не е възможно да се говори за универсален начин на хранене.

Не само лимон: Сложете това във водата за бърз метаболизъм и силен имунитет

Мит 6: бавният метаболизъм е причина за наднорменото тегло

Ежедневната консумация на енергия варира от човек на човек. Двама души от един и същи пол, възраст и със същия начин на живот могат да се различават с 500 kcal и дори повече. Но тази разлика изобщо не определя кой ще напълнее и кой не. Пълните хора харчат приблизително същия брой калории дневно на килограм телесно тегло, както и слабите.

От какво тогава зависи дали човек ще трупа килограми?

Все още няма категоричен отговор на този въпрос, но определено мозъкът влияе в това отношение. Природата не го е програмирала за толкова приятни стимули - захар, сол и мазнини, и хипоталамусът няма време да „изключи“ апетита. В резултат ние ядем повече, отколкото ни е необходимо, и най-важното – свикваме.

Внимание! Статията е само информативна. Не практикувайте самолекуване и винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com