Преди да е станало твърде късно: 6 грешки в началото на годината, които ще попречат на мечтите ви да се сбъднат

1545
Преди да е станало твърде късно: 6 грешки в началото на годината, които ще попречат на мечтите ви да се сбъднат
Снимка: iStock

Новата година идеално символизира отварянето на нова глава в живота. И въпреки че много хора се стремят да постигнат амбициозни цели, само малцина успяват да вкусят победата. Така че защо новогодишните мечти и решения се провалят?

Ето 6 грешки, които допускаме в началото на годината и как да ги поправим, за да може в края да се радваме на постигнатото и да се гордеем от себе си.

6 грешки, които допускаме в началото на годината

Желанието да местите планини

Промяната на навиците ви бавно и стабилно може да не звучи толкова привлекателно, колкото да започнете от чист лист на 1 януари, но е много по-ефективно от „Искам всичко наведнъж!“ Малките промени се задържат по-добре, защото не са страшни (ако направите всичко както трябва, дори няма да ги забележите!).

Нека вземем един от най-често срещаните примери - физическата форма, върху която хората често планират да започнат да работят през новата година. Ако днес имате много лоши навици, последното нещо, което трябва да направите, е да преработите целия си живот за една нощ. Искате ли да отслабнете? Спрете с ударните диети и изтощителните тренировки, защото след седмица определено ще изпуснете нервите си и ще се откажете от всичко.

Как си поставяте цели за отслабване и дали те наистина работят

Ограничавате себе си

Непредприемането на точни и съзнателни действия е причината толкова много новогодишни обещания и други цели да се провалят. Вместо да следвате супер ограничителен план, който забранява всяка малка слабост, добавете по един положителен навик на седмица. Можете да започнете с нещо просто като пиене на повече вода през първата седмица. Следващата седмица можете да преминете към ядене на 3 плода и зеленчуци всеки ден. И следващата седмица можете да си поставите за цел да ядете порция протеин на всяко хранене.

Не правите нищо

Ако не предприемете действия, това ще ви подготви за провал, преди дори да напуснете стартовата линия. Ако сте опитвали (и сте се провалили) да направите новогодишен план (или няколко) в миналото, да повярвате в себе си може да бъде трудно. Съмнението е натрапчивият глас в главата ви, който ще се съпротивлява на личния растеж с всички сили. Единственият начин да преодолеете съмненията е да повярвате в себе си. На кого му пука дали сте се провалили веднъж или два пъти? Тази година можете да опитате отново, но този път по-мъдро.

Освен това най-добрата книга за самопомощ в света няма да ви спаси, ако само планирате и мислите, а не предприемате действия. „По пътя към истината можете да направите две грешки: да не стигнете до края и да не започнете“, Буда.

Да, търсете вдъхновение и знания, но само толкова, колкото реално можете да приложите в живота си. Ако можете да приложите на практика поне едно нещо, което научавате от всяка книга или статия, която четете, бързо ще постигнете успех.

Защо намирането на цел в живота е толкова важно?

Бързате

Много хора са склонни да бързат твърде много, което също не е благоприятно за постижения. Ако постигането на мечтите ви беше бързо и лесно, всеки би го направил, така че във ваш интерес е да проявите търпение.

Не се забавлявате

Друга често срещана грешка е невъзможността да се насладите на процеса. Разглеждайки същия пример, чудно ли е, че хората не успяват да постигнат целите си, възприемайки здравословното хранене като скучно занимание, а упражненията като ужасно мъчение? Най-добрият фитнес план е този, който най-малко пречи на ежедневието ви. Целта не е да добавите стрес към живота си, а да го премахнете.  

Не проследявате напредъка

Още нещо: За да останете мотивирани и в крайна сметка да постигнете мечтите си, е важно да проследявате напредъка си. Воденето на писмен запис на напредъка ви ще ви помогне да поддържате нагласа „Мога да направя това“. Всичко, от което се нуждаете, е бележник и химикал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com