Преди да си купите колбаси, имайте предвид тези 6 неща

46411
Преди да си купите колбаси, имайте предвид тези 6 неща
Снимка: Getty Images / Guliver

Голяма част от хората вече се насочва към по-здравословните и качествени храни, но все още има и такива, които остават верни фенове на преработените меса. Голяма част от тези продукти обаче съдържат съставки, които не са особено благоприятни за здравето на нашия организъм. Ако все пак искате да продължите консумацията на колбаси и подобни месни продукти, има някои неща, за които да следите, за да достигнете до възможно най-качествения продукт. Ето ги и тях:

Избирайте натурални продукти

Какви подправки да сложим на домашно приготвените колбаси?

Ако никога не сте опитвали домашни колбаси, значи сте загубили много. В крайна сметка пълнежът от прясно и истинско месо, съчетан с вку...

На голяма част от етикетите се твърди, че продуктът е натурален, което заблуждава много потребители. Но печатът от Агенцията по храните ни дава знак, че в този продукт не се съдържат изкуствени оцветители, консерванти и аромати. Той обаче не може да ни гарантира по какъв начин е приготвен продукта и дали не са използвани вредни пестициди и съставки за неговото производство. Избирайте доказани и надеждни имена на пазара.

Органичен продукт

Когато прочетете това върху етикета на дадения колбас например, трябва да знаете, че той е произведен без добавянето на хормони, антибиотици и други видове добавки. Обикновено състава на такива продукти е малък, предимно съдържа сол и месо.

Наличие на натриев фосфат

Натриевият фосфат е използван при направата на подобни месни изделия за сгъстяване или стабилизиране, но се счита за нездравословна добавка. Той може да повлияе неблагоприятно върху функцията на бъбреците, кръвното налягане и да причини подуване. Среща се в състава на голяма част от преработените меса.

Здравословни храни, които всъщност са нездравословни

В храненето е доста по-сложен процес, отколкото си мислим. Не всички здравословни продукти са такива, за каквито ги смятаме. Това са пр...

Нитрит/Нитрат

Когато на етикета на месния деликатес присъства и това наименование, значи този продукт е произведен без намесата на различни добавки и химикали. Нитратите се преобразуват в нитрити при попадането им в човешкия организъм. За приготвянето на повечето колбаси се използва целина на прах, защото съдържа естествени нитрати.

Натриевият нитрат обаче е канцарогенен и определено хората със съпътстващи заболявания като диабет, рак, болести на сърцето, алергии и др. трябва да внимават и да избират продукти без наличието на нитрати в състава.

Декстроза

Декстрозата представлява захар, извлечена най-често от царевица, която е допълнителен въглехидрат и източник на повече калории. Колбасите с наличието на декстроза не се препоръчват при хора, които спазват диети или хранителни режими.

Ето кои храни не можем да консумираме сурови

Хората рядко си позволяваме да хапваме сурови храни, освен ако не става дума за плодове и зеленчуци. Все пак има храни, които са изключ...

Фруктоза

Фруктозата също е допълнително добавена захар, която увеличава приетите калории и отново не се препоръчва при диети и режими.

Когато заговорим за колбаси и преработени меса обаче, трябва да сме най-внимателни с натрия. Големите количества от него могат да доведат до някои заболявания, високо кръвно и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com