Премахнете мухъла от апартамента си веднъж завинаги!

6899
Премахнете мухъла от апартамента си веднъж завинаги!
Снимка: iStock/Guliver

Начини за премахване на мухъл

Можете да се борите с плесента както със специални средства, които се продават в достатъчен асортимент на рафтовете на магазините, така и по народни начини.

Метод номер 1. Антисептичен грунд плесен

Това е най-доказаният метод, който определено ще помогне в борбата с гъбичките. В магазините се предлагат в широка гама: Fongifluid Alpa, Dali, Olympus Stop Mould, Biotol Spray и др. Прилагането им върху заразената повърхност не само помага да се отървете от гъбичките, но също така предотвратява появата му в бъдеще.

Метод номер 2. Белина

Това е по-лесен начин да се отървете от мухъл в дома си, достоен заместител на професионални продукти. Обикновената белина съдържа натриев хипохлорит (присъства в много специализирани продукти като активна съставка), който има вредно въздействие върху плесента и нейните спори, така че е надежден начин да се отървете от почти всички видове плесени. Не можете обаче да използвате белина на всички повърхности, тъй като те могат да избледнеят, да се влошат и т.н.

Белината е чудесна за стъкло, плочки, вани и други непорести материали, но е безсилна за гипсокартон, дърво и т.н. Работата с белина трудно може да се нарече безопасна, тъй като може да разяде кожата на ръцете и да причини отравяне с токсични пари. Затова я използвайте само в добре проветриво помещение и носете гумени защитни ръкавици.

Метод номер 3. Оцет

Обикновеният оцет, който всеки има в кухнята, е слаба киселина, която е отрова за много видове плесени. Плюсът е, че не отделя никакви опасни изпарения, така че е напълно безопасно да се използва. Оцетът се напръсква върху подготвената повърхност и след това се избърсва с навлажнена кърпа, след час повърхността се измива с вода и стаята се проветрява добре.

Метод номер 4. Водороден прекис

Как да предотвратим появата на мухъл вкъщи

Мухълът, освен неестетичен вид, може да причини сериозни здравословни проблеми на обитаващите го хора и домашни любимци. Докато прекият...

Водородният прекис е друга отрова за повечето видове плесени. Можете да си купите 3% разтвор на пероксид във всяка аптека, за човек миризмата му не е толкова вредна, така че е повече или по-малко удобно да работите с него. Трябва да се нанася върху подготвена повърхност, почистена от плесен, но тъй като пероксидът има и избелващ ефект, по-добре е да не се прилага върху боядисани повърхности, а да се избере различен метод.

Метод номер 5. Амоняк

Течният амоняк е подобен на белина в действие: той се справя добре с мухъл върху твърди, непорести повърхности, но не е много ефективен върху порести материали. Той се справя добре с работата си, когато мухъл се е образувал върху плочки или стъкло, например. Амонякът трябва да се смеси с вода в съотношение 1: 1 и да се напръска върху замърсената повърхност и след един час изплакнете разтвора с вода и добре проветрете помещението.

Метод номер 6. Сода за хляб

Сода за хляб е един от най-лесните и безопасни начини да се отървете от мухъл и не вреди на хората или домашните любимци. Достатъчно е да приготвите разтвор на сода - разтворете чаена лъжичка в чаша вода - и напръскайте засегнатата от плесента повърхност с получения състав. Можете също така да изтриете плесенясали неща, стени, предмети с гъба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса
Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Сиренето, любимо на доста хора, може да представлява заплаха, когато се консумира в големи количества, особено по отношение на здравето на панкреаса....