Признание от РЗИ: С коронавирус без PCR-тест не може да докажеш, че не си в самоотлъчка

11233
Признание от РЗИ: С коронавирус без PCR-тест не може да докажеш, че не си в самоотлъчка
Снимка: iStock/Guliver

Пациент с коронавирус на домашно лечение, на който не е правен PCR-тест с положителен резултат, не може да докаже, че не е в самоотлъчка. Това стана ясно от думите на д-р Мими Кубатева - директор на РЗИ-Смолян, в отговор на въпрос как човек с коронавирус и неговите близки доказват, че са в изолация, при положение, че личният лекар е казал на пациента: "Стой си вкъщи", предписал му е съответното лечение, но не му е правен тест.  

Днешният брифинг с областния щаб за борба с коронавируса в Смолян за първи път беше онлайн.

Защо личните лекари още не дават направления за PCR – никой не е направил електронно приложение

Няма изработено електронно направление – при това положение не може да насочваме пациентите си дистанционно. Чакаме да се създаде...

"Ако няма положителен PCR-тест, той не влиза в системата и карантиниране по този повод за тази диагноза няма. Тогава няма никакви доказателства за това, че е болен и има контактни на това заболяване. Тоест, този сценарий отпада. Остава другият вариант - достатъчно дълго да се самоизолират по тяхно желание, като вариантите там са да остане вкъщи за сметка на платен или на неплатен отпуск или при възможност чрез договорка с работодателя да работи от дома", обясни д-р Кубатева.

Попитана какво трябва да направиш в случай, че си болен вкъщи, но искаш да си направиш PCR-тест без да плащаш, тя отговори че личният лекар е този, който трябва да осигури възможност за диагностика и лечение - чрез спешна помощ или друг начин.

"Той определя взимането на проба или даване на направление за хоспитализация или посещение при специалист, което очакваме този месец да стане онлайн - за издаване на направление за тестване в лаборатория. Организацията на поведението на пациента за неговата диагностика и лечение се определя от личния лекар. РЗИ поставя болните и контактните под карантина и ги уведомява, че ако имат влошаване на състоянието, трябва да се обадят на личния лекар, който им предписва лечение и диагностика“, допълни тя.  

Има вече хора, които се карантинират за пореден път – това са служители, чиято работа изисква чести контакти с хора.  

Десислава Кателиева: Решителността на здравния министър е доста закъсняла

"Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в организацията на работа", така д-р Десислава Кателиева от Национал...

"С тази цел и на базата на доказателства, че след 10-тия ден контактните няма риск да разнасят и заразяват други хора, карантината от 14 беше намалена на 10 дни. В тази посока е и разпореждането на министъра на здравеопазването за работодатели, които имат възможност да поставят служители на работа от дома, да се възползват и заради контактите в дома, а и за да не се събират хора на работните места с цел да се намали риска от разпространяване на заразата", каза д-р Кубатева.

Общо установеният брой случаи от началото на епидемията в Смолянска област е 1017. За миналата седмица новите са 113. От началото на извънредното положение излекуваните са 742, а починалите 62. Активните в момента са 213, от които хоспитализирани 57, а на домашно лечение - 156.  

"С решение на областния щаб е създаден алгоритъм за начина, по който пациентите с COVID-19 се насочват към лечебните заведения. По мнението на д-р Кубатева и д-р Даракчиев този алгоритъм работи успешно към момента. Не се наблюдава скупчване на пациенти пред лечебните заведения или неяснота Спешна помощ към кое лечебно заведение да траспортира конкретния пациент", посочи областният управител Недялко Славов.

Още: "Експерти от КНСБ: Няма ясен протокол кога си контактен"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com