Експерти от КНСБ: Няма ясен протокол кога си контактен

5380
Експерти от КНСБ: Няма ясен протокол кога си контактен
Снимка: iStock

Експерти от КНСБ сигнализират, че в България няма ясен протокол за това кога си контактен и кога влиза в сила карантината. Основно проблемът засяга работодателите и работниците.

"Има интересен проблем в момента - няма правило кога си контактен. Ние си мислим, че сме контактни, когато сме общували по един или друг начин със заразен. В другите страни този въпрос е ясно уреден - трябва да си бил в едно помещение, на по-малко от метър, в продължение на 15 минути. България няма такъв протокол и хората не могат да претендират, че са били контактни", обясни експертът по трудово право в КНСБ Тодор Капитанов пред БНТ.

Правата ни по време на карантина

Какви са правата ни по време на карантина? Какво да очакваме от работодателя си и как да реагираме? Съвети даде експертът по трудово пр...

Какво означава "самоизолирал се" или "самокарантинирал се"? Това няма правна стойност, защото без лекарска диагноза не можете да претендирате нито за болничен, нито за обезщетение от работодател, продължи той.

До момента вече фирмите трябва да имат изработени два ясни механизма на действие: Както по време на диагностициране на работник, така и по време на неговото връщане в работната среда трябва да има план за безопасност на другите служители във фирмата, подчерта Капитанов. Вместо това неяснотите карат работодатели от цялата страна да ни питат "Какво да правим". Сигналите в КНСБ са десетки.

Основният проблем е как да се отчете карантината, каза пред БНР националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов

"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след установяване на заболяване с Covid-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването.

Почти 8% от административните съдии са с Covid-19 или под карантина

Общо 64 души са съдиите и съдебните служители в системата на административното правораздаване, които са с Covid-19 или са под карантина...

Двата дни обаче, в които той чака, всъщност са висящи. Тоест личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?", пита Атанасов.

Според синдикалиста болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към правене на PCR тест, в противен случай има риск да бъде уволнен за неявяване на работа:

"Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни затова, че не съм се явил два дни, в които аз реално съм бил болен, на работа. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?", попита още Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com