Продадоха на търг "Златният глобус" на Мерилин Монро

5041
Продадоха на търг "Златният глобус" на Мерилин Монро
Снимка: Getty Images/Guliver

Наградата "Златен глобус", присъдена на Мерилин Монро (1926-1962) през 1961 г., бе продадена на търг в САЩ за рекордните 250 хиляди долара. Както съобщава аукционната къща Julien"s Auctions, това е най-голямата сума, давана за екземпляр от тази награда.

Търгове с лични вещи на Монро бяха проведени в Лос Анджелис в петък и събота. Първо на търга бе продаден автомобилът на актриста - Ford Thunderbird, модел кабрио от 1956 г. Колата е продадена за 490 хиляди долара, въпреки че се оценява на поне 500 хиляди. Смята се, че това е коледен подарък от бизнес партньора и фотограф на актрисата Милтън Грийн (1922-1985). Секс символът на Америка става собственик на луксозна кола шест месеца преди да се омъжи за драматурга и писател Артър Милър (1915-2005).

Мерилин Монро е била затрупана с дългове преди да почине

Броени месеци преди да почине актрисата Мерилин Монро е била затрупана с дългове. Това доказва поглед върху личната й чекова книжка, ко...

Монро притежавала колата в продължение на шест години и изминала почти 50 хиляди километра, а след това я подарила на сина на учителя си по актьорско майсторство Лий Страсбърг (1901-1982) - 18-годишния Джон. Под капака на мощния „Форд“, който развива максимална скорост над 180 км./ч., е монтиран V-образен 8-цилиндров двигател с мощност 225 конски сили.

На търга също така са продадени и такива лотове като шофьорската книжка на Монро, издадена през 1957 г. в Кънектикът (за 10 хиляди долара), обеци от планински кристал (за 10,2 хиляди долара), екземпляр от първия брой на Playboy с актрисата на корицата и с автограф от собственика на изданието Хю Хефнър (32 хиляди долара). Обаче още по-голям интерес е предизвикала стилната черна блуза от сатен, в която Монро завладява публиката на пресконференция на летището в Лос Анджелис през 1956 г. – тя е продадена за 43,750 хиляди долара.

През цялата си кариера Монро (чието истинско име е Норма Джийн Мортенсън) е изпълнила около 30 роли в различни филми, като последната е на жена-фотограф в незавършения филм на Джордж Кюкор "Нещо трябва да се случи" (1962). Тя умира в Лос Анджелис на 5 август 1962 г. от свръхдоза сънотворни. Наред с Елвис Пресли, Майкъл Джексън, Супермен и Мики Маус е смятана за един от най-известните образи на масовата култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...