Против кръвни съсиреци, холестерол и за дълголетие - ползите от една проста, но популярна ядка

90608
Против кръвни съсиреци, холестерол и за дълголетие - ползите от една проста, но популярна ядка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тромбите и холстеролът са най-големият враг на кръвоносната и сърдечно съдовата система в организма. Добре е да можем да им противодействаме, а най-хубаво ще е, ако предотвратим тяхното образуване. С помощта на достъпни хранителни продукти лесно можем да постигне това, стига да имаме желаниято и волята да го направим.

В случая ще споделим за доказаното въздействие на любима на мнозина ядка. Това са едни от най-популярните ядливи ядки, които ни заобикалят. Те се използват широко в кулинарията и като закуска по целия свят.

Кои са най-полезните ядки за кожата?

Едва ли има човек, който да не знае колко полезни за здравето ни могат да бъдат ядките за организма, но дали всички видове ядки са поле...

Говорим за шамфъстъка. Тези ядки съдържат фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, мед и натрий, според Националната база данни за хранителни вещества на USDA. Учените успяха да установят какви са ползите от тази ядка за здравето ни.

Предпазва от образуване на кръвни съсиреци

Едно изследване, публикувано в американския вестник по клинично хранене и осъществено от екип, ръководен от Сара Габор от Пенсилванския държавен университет установи, че консумирането на ядки от шам-фъстък редовно, като част от балансирана диета, може да намали LDL ("лошия") холестерол в човешкото тяло.

Ядките също са мощен източник на аминокиселината L-аргинин, за която е доказано, че предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съсиреци. Това се доказва от проучване, представено от научното списание Acta Biomedica и проведено от група италиански учени, ръководени от Джузепе Липи от Лабораторията по клинична химия и хематология на Академичната болница в Парма. И това е най-малкото, което се изисква за дълголетие.

Ядките и сушените плодове, които трябва да присъстват в диетата ви

30 г ядки на ден, това е идеалното количество за дълъг и преди всичко здравословен живот. Това е заключението на проучване, публикуван...

Намалява възпалението

Витамините в шамфъстъка (като А и Е) имат потенциални противовъзпалителни свойства, което означава, че включването на ядки в здравословна диета може да помогне за намаляване на възпалението в почти всяка част на тялото. Това сочи проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology и проведено от турски учени от Gazi Universitesi.

Ядките са с високо съдържание на "добър" холестерол, известен също като HDL холестерол. Този полезен тип холестерол всъщност намалява наличието на опасен холестерол (LDL холестерол) в кръвта. По този начин, според експерти, ядките намаляват вероятността от образуване на кръвни съсиреци и появата на атеросклероза, които могат сериозно да навредят на сърдечно-съдовата система.

Ядките на шамфъстъка, освен че са полезни, са и много вкусни. Не пропускайте да прибавяте от тях в приготвените у дома сладкиши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com