Проучване установи кога е най-подходящото време за заспиване

2127
Проучване установи кога е най-подходящото време за заспиване
Снимка: iStock/Guliver

Най-доброто време за заспиване е различно при отделните хора, тъй като индивидуалните нужди от сън и графици могат да се различават значително. Все пак има някои общи насоки и фактори, които трябва да се вземат предвид при определянето на оптималното време за лягане за спокоен сън през нощта.

Един съществен аспект, който трябва да се вземе предвид, е концепцията за циркадния ритъм. Циркадният ритъм е вътрешният биологичен часовник, който регулира цикъла на сън и бодърстване, като обикновено следва 24-часов модел. Той се влияе от външни сигнали, като например дневна светлина и тъмнина, и играе решаваща роля при определянето на това кога се чувстваме най-бодри и кога естествено ни се спи.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

За повечето хора идеалното време за заспиване е късно вечер или рано през нощта. Тази времева рамка съответства на естествения спад в бдителността, който настъпва вечер, известен като "стремеж към сън". Заспиването в този период може да помогне за по-плавен преход към дълбок и възстановяващ сън.

Националната фондация за съня препоръчва на възрастните да се стремят към постоянен график на съня, като си лягат и се събуждат по едно и също време всеки ден, включително през почивните дни. С установяването на редовен режим на сън вътрешният часовник на тялото свиква с определен график, което спомага за по-добро качество на съня.

Фактори като служебни задължения, семейни отговорности и лични предпочитания също оказват влияние върху най-подходящото време за заспиване. Някои хора може да са "нощни птици", които естествено се чувстват по-бодри и продуктивни вечер, докато други може да са "сутрешни чучулиги", които предпочитат да се събуждат рано и да си лягат рано.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Струва си да се отбележи, че електронните устройства, излъчващи синя светлина, като смартфони, таблети и компютри, могат да нарушат естествения цикъл на сън и бодърстване. Излагането на синя светлина вечер може да потисне производството на мелатонин - хормон, който подпомага съня. За да оптимизирате съня си, е препоръчително да ограничите времето, прекарано на екрана, поне един час преди лягане и да си създадете релаксираща рутина преди сън.

В крайна сметка намирането на най-доброто време за заспиване е лично пътуване, което изисква експериментиране и самоосъзнаване. Обърнете внимание на естествените сигнали на тялото си, установете постоянен график за сън и създайте благоприятна среда за сън, за да подобрите качеството и продължителността на съня си. Ако постоянно се борите с проблеми, свързани със съня, може да е от полза да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет и насоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com