Пълненето на фризера с вестници може да ви спести пари за ток, но внимавайте да не прекалите

1236
Пълненето на фризера с вестници може да ви спести пари за ток, но внимавайте да не прекалите
Снимка: iStock/Guliver

Колкото и големи да са сметките за ток, никога не е излишно да ги намалим. Ето няколко прости съвета за домакинствата, които искат да намалят големите си месечни сметки за ток.

1. Напълнете фризера

Вярвате или не, но за поддържането на студен въздух се изразходва повече енергия, отколкото за поддържането на студена храна, а студеният въздух е по-плътен от топлия, така че когато отворите вратата на фризера, студеният въздух излиза и бързо се заменя с топъл. Когато затворите вратата, фризерът трябва да работи, за да замени отново топлия въздух със студен, като по този начин изразходва повече енергия. Запълвайки фризера си с храна или дори с вестници, за да запълните празнините, остава по-малко място за топлия въздух. Внимавайте обаче да не го напълните напълно, защото може да блокирате вентилационните отвори, да ограничите вентилацията и фризерът да изгори напълно, което може да ви струва доста скъпо.

Направете това и сметката за ток ще падне двойно

2. Използвайте по-големи съдове за течности

Когато загрявате течности на котлона, сменяйте по-малките тигани с по-големи. Тиганите с по-голяма повърхност ще се загреят по-бързо и ще разпределят топлината по-равномерно, като същевременно ще изразходват по-малко енергия. Използването на медни тигани също може да ви спести пари, тъй като те се нагряват по-бързо от тиганите от неръждаема стомана и чугун. Медните тигани също така задържат топлината по-ефективно.

Как да намалим сметката за тока?

3. Използвайте стъклени или керамични съдове във фурната

Стъклените и керамичните съдове задържат топлината по-добре от металните, което ги прави по-ефективни във фурната, т.е. приготвят храната по-бързо. По-краткото време във фурната означава, че се използва по-малко енергия, което ви спестява пари.

4. Изключвайте уредите в режим на готовност

Това вече е добре известен съвет, но ако имате уреди, които хабят енергия и не ги използвате, изключете ги. Уредите, които хабят енергия, могат да изразходват 10-15 % от потреблението на енергия, когато не се използват, но много хора забравят да ги изключат от контакта. Ако имат светлина или цифров часовник, вероятно изразходват енергия, затова не забравяйте да изключите всичко или да ги извадите напълно от контакта.

Грешките, които допускаме при съхранение на храна във фризера

5. Проверете температурата на хладилника

Хладилниците са включени целогодишно, 24 часа в денонощието, така че си струва от време на време да проверявате температурата на хладилника, за да видите дали не е прекалено висока или ниска. Твърде ниската температура на хладилника може да доведе до загуба на енергия и до замръзване на продукти като мляко и зеленчуци. Ако обаче температурата не е достатъчно ниска, продуктите няма да издържат толкова дълго. Млякото може да издържи до 10 дни при четири градуса, но само 7 дни при седем градуса. Хладилниците трябва да бъдат настроени на температура между три и четири градуса. Поставете термометър в средата на хладилника за 24 часа, отчетете показанията и съответно регулирайте циферблата за температурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com