Първо ползване на глинен гювеч – за какво да внимаваме

63256
Първо ползване на глинен гювеч – за какво да внимаваме
Снимка: Angeles Balaguer / Pixabay

Съдовете, в които приготвяте храната си, са от ключово значение не само за процеса на готвене, улеснявайки или не вашата работа и съхранявайки полезните свойства на ястието, но могат да навредят на здравето ви или напротив – да допринесат за подобряване на общото ви здравословно състояние. Известни са материали, които са опасни за здравето при нагряване – процес, който няма как да бъде избегнат по време на приготвяне на ястията, както и материали, които обогатяват храната с минерали. От втория тип са глинените гювечета, доказали през хилядолетната си история, която ни води в Древен Рим, ползите си за здравето и предимствата си пред много други съдове, използвани в далечното минало или днес за приготвяне на храна.

При първо използване на глинен гювеч е добре да знаете, че материалът е не само безопасен за здравето ви, но и обогатява храната ви с калций, магнезий, желязо, мед, фосфор и други минерали. Съвсем не е случайно, че наричат глината черния дроб на земята – тя поглъща вредните елементи от храната по време на приготвянето ѝ и отделя в ястието множество полезни вещества. И все пак има редица правила за употребата и редица факти, които е добре да знаете, преди да пристъпите към първо използване на глинен гювеч, за да извлечете максимум полза от него, да го съхраните цял и здрав, за да се радвате на предимствата му дълго време.

Лечебните свойства на глината по бабини рецепти

Обикновено лечебните свойства на глината по бабини и знахарски рецепти се определяли с помощта на махало, което представлява парче желя...

Какво трябва да знаете преди първо използване на глинен гювеч?

1.       Глинените гювечета са крехки в сравнение с метални съдове и лесно могат да бъдат счупени, ако приложите сила. Внимавайте да не ги изпуснете, за да ги съхраните възможно най-дълго.

2.       Глиненият гювеч лесно се пръска и пука при висока температура, когато е празен. Тоест не поставяйте празен съд във фурната или на огъня. Първо напълнете глинения гювеч с продуктите и тогава го сложете във фурната. Той се ще адаптира, докато тя се нагрява. Така ще съхраните полезния съд възможно най-дълго във времето.

3.       Ако се чудите какво друго е добре да направите преди първо използване на глинен гювеч, за да го заздравите и да ви служи по-дълго, отговорът е закаляване. Закаляването се осъществява много лесно у дома. Просто трябва да напълните глинения гювеч със студена вода, да го оставите пълен да престои 1 час, след което го поставите в студена фурна, да включите фурната и постепенно да  увеличавате градусите в нея до завиране на водата. След като водата заври, изчакайте още 5-10 минути, изключете фурната, изсипете водата и измийте съда. Готови сте. Така заздравявате глинения гювеч и елиминирате опасността да се спука от температурата във фурната не само в настоящия момент, но и дълго време напред.

Лесна и вкусна рецепта за гювечета

Гювечетата са една от храните, които почти всеки обича. Те представляват бърз и лесен начин да приготвите вкусна и топла вечеря. Особен...

4.       Преди първо използване на глинен гювеч е добре да знаете и че той не обича прекалено високите температури. Ястията, които приготвяте в него, са толкова по-вкусни, колкото по-бавно се готвят. По-ниски температури и повече време за приготвяне са идеалният начин да се насладите пълноценно на ползата от глинените гювечета.

5.       Естествено следва да знаете и как да почистите правилно гювечето след първата употреба, а и след всяка следваща. Глината не обича търкане с четки, абразивни измиващи средства и сила. Нежно и с мека гъба с течен препарат измийте своето глинено гювече и го оставете да изсъхне естествено. Готови сте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно