Разберете защо хората хъркат?

7435
Разберете защо хората хъркат?
Снимка: iStock/Guliver

Хъркането е не само неприятно за семейството на страдащия от него, нарушаващо качеството на съня на половинката, с която хъркащият споделя леглото си, но и често опасно за издаващия неприятните силни звуци по време на сън, тъй като нерядко е свързано със сънна апнея и всички, произтичащи от нея последствия. Хъркат по-често мъжете и хората в напреднала възраст, но това далеч не значи, че дамите и децата не хъркат. Просто го правят по-рядко и при определени обстоятелства – запушен нос, наднормено тегло, бременност.

Ако живеете с човек, който хърка, и спите в една стая, то е твърде вероятно да страдате от системно недоспиване и свързаните с него отрицателни въздействия върху здравето – липса на тонус, повишени нива на стрес, лоша кожа, трудна концентрация, отслабена имунна система, хронична умора и куп заболявания. Поради всичко това ви се иска да разберете защо хората хъркат и как да преустановите звуците в леглото до вас. Това е нелека задача и често хъркането може да бъде облекчено, но не и преустановено. И все пак, отговаряйки си на въпроса защо хората хъркат, може да откриете решение за ситуацията и да се радвате на тишина в спалнята.

5 ефикасни начина да излекувате хъркането по естествен път

Защо хората хъркат – топ причини

1. Прием на прекомерни количества алкохол

Възможно е половинката ви да не хърка, когато си легне трезвен, но да издава силни звуци, ако е прекалил с алкохола. Причините за това са свързани с отпускане на мускулите при прием на алкохол, като се отпуска и езикът, който също е мускул, а това води до частично запушване на дихателните пътища и до досадното хъркане. Спиртните напитки са един от отговорите на въпроса защо хората хъркат. Ограничаване на броя питиета вечер може да помогне за намаляване на хъркането и за мира в общото легло.

2. Наднормено тегло

По-вероятно е хората с излишни килограми да са по-шумни по време на сън. Отслабване и контрол на теглото ще облекчат хъркането. Има и пълни хора, които не хъркат, но като цяло повечето килограми означават повече шум по време на сън и повече неприятни преживявания в спалнята за половинката нощем.

3. Бременност

Дамите, които очакват дете, често хъркат в напреднала бременност. Добрата новина тук е, че ако отговорът на въпроса защо хората хъркат е бременност, то хъркането най-вероятно ще изчезне с появата на бебчето.

4. Гени

Хъркането се унаследява твърде често. Ако търсите тишина, проверете дали родителите на бъдещата ви половинка хъркат преди да решите дали да не спите от самото начало с половинката си в отделни стаи. Наследствеността често е отговор на въпроса защо хората хъркат.

Простички, но ефективни съвети, с които да спрем хъркането

Внимание – хъркането може да бъде опасно

Разбирайки защо хората хъркат, както и че понякога е невъзможно проблемът да бъде преодолян, следва да знаете, че хъркането е колкото дразнещо за вас, толкова и опасно за самия хъркащ. Често то е свързано със сънна апнея, която причинява нерядко сърдечно-съдови заболявания, хронична умора и чувство за липса на сън дори след дълъг такъв. Сънната апнея влияе негативно на качеството на съня, а липсата на качествен сън може да разболее буквално.

Хъркането може да доведе и до други здравословни проблеми като главоболие, високо кръвно налягане, стрес.

И все пак – защо хората хъркат?

Самият звук по време на хъркане, който ни държи будни, се дължи именно на отпускане на мускулатурата на гърлото и езика. Дихателните пътища стават по-тесни и за да си набави страдащият нужният кислород, започва да диша по-често, което увеличава  налягането в гърлото и мъжеца. Получават се вибрации на мекото небце, които всъщност чуваме като хъркане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com