Разбрах защо майка ми консумира всеки ден стръкче карамфил

29669
Разбрах защо майка ми консумира всеки ден стръкче карамфил
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневно използваме редица подправки и продукти, за които не се замисляме каква вреда или полза нанасят на организма ни. Такъв е случаят и с подправката карамфил, която не се ограничава само до територията на кухнята, ами може да се използва и за народни лекове.

Карамфилът е известна ориенталска подправка със силен аромат и вкус и малки размери. Богат е на селен, цинк, калций, магнезий, фосфор, желязо, мед и др. полезни хранителни вещества.
Като голям плюс за карамфила можем да отбележим, че той повлиява на много части от нашето тяло, тоест действието му е широкообхватно. Освен че помага за разрешаването на някои проблеми, той ни защитава и от развитието на други, различни от тях.

Защо всички започнаха да пъхат КАРАМФИЛ в глава ЛУК

За карамфила се знае, че е една от най-древните подправки в света. Дори не можем да си представим какъв би бил вкусът на греяното вино,...

Можем да дадем пример с етеричното масло, извлечено от карамфила. То съдържа съставката евгенол, която придава мощни антисептични свойства на продукта. Използва се и сред голяма част от стоматологичните продукти за грижа за устната кухина. А дори не е нужно да се снабдявате с тези продукти от пазара, достатъчно ви е да смучете по една пъпка карамфил на ден за поддържане доброто състояние на зъбите и устата. Това ще елиминира и неприятния дъх, като тук не бива само да дъвчете, ами да оставите пъпката известно време, за да отдели повече полезни микроелементи.

15 мин преди да закусите сутрин е полезно за изсмучите пъпка карамфил, за да се задейства работата на храносмилателния тракт, което да доведе до по-лесното смилане и усвояване на приетата храна.
Благодарение и на солидното количество антиоксиданти в състава на карамфила, той се справя успешно и в борбата със свободните радикали. 

Малко от подправката може да повиши кръвното ви, ако се стремите към това. Сравнен с чаша кафе, карамфилът е по-здравословната и ефективна алтернатива, която умее да елиминира и умората и главоболието само чрез дъчвенето на 1-2 пъпки карамфил.

Ако отказвате кафето, карамфилът е чудесният му заместител – ще ви ободри бързо, ще премахне лошия дъх, а и в допълнение ще снабди организма ни с редица полезни вещества.
Карамфилът е и разпространена билка сред жените с нередовен цикъл. Но редовното консумиране на тази отвара с такава цел трябва задължително да се съгласува със специалист.

Най-полезните подправки за сезона

Есента се приближава все по-осезаемо. Предстоящият хладен сезон настъпва с повишена опасност от инфекциозни заболявания, застрашаващи з...

За отварата са ви необходими люспите на 7-8 глави лук, 2 чаени лъжици карамфил и 500 мл вода. Варете около 10 мин, прецедете внимателно и прибавете към отварата и две чаени лъжици оцет – препоръчително ябълков. Консумирайте 3 пъти дневно по 150 мл 30 минути преди консумацията на храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com