Разкриха как комарите избират жертвите си! Ето защо може да сте една от тях!

4623
Разкриха как комарите избират жертвите си! Ето защо може да сте една от тях!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Научен експеримент показва, че комарите непрекъснато се привличат от въглероден диоксид, който по състав наподобява въздуха, който човек издишва. Усещайки "мирис" на въглероден диоксид, комарите се опитват да кацнат точно там, където локализират "тъмното петно". Какво е това петно - специално направено на стена на аеродинамичен тунел петно, което да е контрастно за човешкото око. Идеята е да се отделят визуалните (петно), температурните и обонятелните (въглероден диоксид) патогени.

Експериментът показва следното - ако върху петното не бъде "нанесен"  въглероден диоксид или няма специално загрята стъклена плочка, имитираща човешко тяло, комарите не се спират върху петното. В противен случай, те кацат точно там - върху "визуалния патоген". Комарите обръщат внимание на визуалните стимули едва след като усетят специфична "миризма", което предполага, че обектът е някъде наблизо. Така насекомите не се подлъгват да "атакуват" растения например.

Трети случай на опасна инфекция в Украйна (ВИДЕО)

От началото на годината в Киев са регистрирани три случая на рядко и опасно инфекциозно заболяване - дирофилариоза. То се разпространяв...

Заключения

На къси разстояния насекомите могат да усетят топлината и да се втурнат към източника. Миризмата е критичен фактор за комарите при определяне на следващата им плячка.

Миризмата на тялото може да накара комарите да бъдат по-привлечени от някои хора, отколкото други. Но основното, от което се ръководят комарите, е въглеродният диоксид, който се издишва от животни, чиито кръвни комари, по-специално хората, се хранят. Комарите могат да открият източник на въглероден диоксид на разстояние до 50 метра.

В крайна сметка, провелите експеримента описаха тристепенна стратегия за комарите да намерят жертва. Комарите се опитват да миришат - особено при въглеродния диоксид - в радиус от 10-50 метра. След това те се приближават до източника на миризмата и се опитват да видят обекта от разстояние от 5 до 15 метра. Когато комарите се окажат на разстояние метър от потенциална жертва, те започват да разчитат на топлината като ориентир.

С домашен репелент дръжте комарите и кърлежите надалеч

Домашни съставки против комари и кърлежи Соево масло Соевото масло, често използвано в производството за репеленти за насекоми, осигу...

Колкото по-голям е човек, толкова повече въглероден диоксид отделя. Ето защо например комарите са по-привлечени от бременни жени.

Учените казват, че колкото повече "избивате" комарите от пътя си, като маскирате аромата си и присъствието си, толкова по -вероятно е те да ухапят някой друг. Тъжното заключение на това изследване е, че от комарите е много трудно да се скриете.

Като алтернатива можете да вземете приятел със себе си и да го помолите да носи ярка тениска, както и да говори по-високо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com