Разработиха тест, с който да разберете колко години ще живеете

4343
Разработиха тест, с който да разберете колко години ще живеете
Снимка: iStock

Специалистът е уверен, че повечето фактори, свързани с дълголетието, могат да бъдат повлияни от лично от всеки човек. Основното е да сте наясно с рисковете и да коригирате начина си на живот.

Не ни е дадено да знаем колко ще живеем. Човекът, както казва Воланд на Булгаков, „внезапно става смъртен“. Вече обаче знаем много за това кои неща могат да увеличат шансовете ни за дълголетие и кои, напротив, ни крадат годините.

Тайните на дълголетието: 100-годишна жена обясни как е доживяла до такава възраст

Д-р Пол Савидж от клиника в Чикаго е разработил тест от 38 елемента, който ще помогне да се състави мнение за здравето на човек и да се направи прогноза колко дълго ще живее. Алгоритъмът прави предположение за очакваната продължителност на живота въз основа на навиците и начина на живот на човека. Тестът, казва д-р Савидж, е предназначен да помогне на хората да предприемат стъпки за подобряване на здравето си.

Преди да започнете тестването, трябва да посочите вашия пол, възраст, тегло и ръст, параметри на тялото и времето, което трябва да прекарвате всеки ден в седнало положение. Някои от въпросите се отнасят до храненето. Например, трябва да посочите дали човек яде зехтин (един от основните продукти на средиземноморската диета, обичан от диетолозите), какви интервали прави между храненията и колко порции зеленчуци и плодове консумира всеки ден.

Други въпроси са свързани с лошите навици: трябва да посочите дали в живота ви има място за алкохол, цигари и незаконни вещества.

Учени откриха нова причина за дълголетието

Сънят е много важен за нашето здраве и някои от въпросите са свързани с него. Трябва да посочите колко време спите, страдате ли от хъркане, дали сте много уморени, колко често се тревожите и как се справяте със стреса. Въпросът за хъркането също не е случаен: по правило то показва апнея, която е свързана с болно сърце.

Участниците в проучването също трябва да посочат колко често четат и общуват с приятели и семейство. Друг проблем е свързан с използването на конеца за зъби. Интересното е, че всички тези въпроси са свързани с риска от развитие на деменция.

Освен това, въпросите от теста включват и ключови здравни показатели, включително нива на холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, както и фамилна анамнеза за инфаркти, инсулти, рак и деменция.

Въпросите са разработени, като се вземат предвид факторите, които увеличават риска от 30-те основни убийци, включително рак, сърдечно-съдови заболявания и деменция. Накрая тестът ще ви даде очакваната продължителност на живота ви. Разбира се, важно е да се разбере, че това е само теоретична цифра. Освен това вие имате властта да промените този показател.

„Много, ако не и повечето, рискови фактори, свързани с човешкото здраве и дълголетие, могат да бъдат смекчени чрез ранно откриване, целенасочена превенция и интервенция“, казва д-р Савидж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно