С какво се храни синигерът?

4419
С какво се храни синигерът?
Снимка: Pixabay/WimdeGraaf

Хората от край време се отнасят към синигерите с трепет и дори уважение. Тези малки птички не са само любопитен обект за наблюдение, но допринасят и осезаеми ползи за човека. Щом узнаете какво ядат синигерите, можете да привлечете крилатите си приятелчета в домовете и градините си, и да им помогнете да оцелеят в трудни времена.

Какво кълват синигерите в топлия сезон?

В такъв период има изобилие от храна за птиците. Менюто им се основава на насекоми, също на техни яйца и ларви. Вниманието на синигерите привличат пеперуди и скакалци, мравки и бръмбари, водни кончета, щурци. Не пренебрегват също храна, която не се харесва на повече от другите птици – да речем, бели овощни пеперуди и гъсеници на копринени буби.

Силните крачета също помагат в храненето. Синигерът ловко се хваща за клоните с остри извити нокти, люшка се с гръб надолу и внимателно издирва нещо за прехрана.

Колко яде един синигер? Не по-малко от това, което тежи! Такава лакомия на тези дребни птички е много полезна за градинарите – защото синигерите похапват насекоми, които увреждат овощни дървета и други селскостопански култури.

Те обаче не се отказват и от растителни храни. Нуждите от тях се увеличават през есента, когато животинската съставка в менюто значително намалява.

Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

Как да помогнем на синигерите да оцелеят през зимата?

През студения период синигерите не извършват дълги полети към топлите страни, но липсите на прехрана и студеното време ги карат да напускат горите и парковете и да се настанят по-близо до човека. Това им дава възможност да получават повечко храна и така хората могат да им помогнат да оцелеят до пролетта.

Умните птички запомнят бързо местата, където се окачват хранилките, и на шумни ята се нахвърлят върху грижливо приготвеното лакомство. Но не всяка храна, която харесват синигерите, е здравословна за тях. Например, пържените и солени храни им вредят. Ето с какво можете да поглезите крилатите си любимци!

Семена. Синигерите винаги ги поглъщат с удоволствие и не случайно – такива продукти съдържат растителни мазнини, които ги прави незаменими източници на енергия в зимните студове. Подходящи са както слънчогледови семки (непечени), също и по-едри – от пъпеш, диня. Можете да се запасите с тях през есента, като извадите семената от пулпата и ги изсушите. А синигерите няма да откажат и семки от зеленчуци като тиквички и тиква.

Големият синигер е избран за символ на София

Зърно и зърнени храни. Птиците нямат нищо против да кълват жито, просо и ечемик. Тази храна обаче би трябвало да им се поднася суха, понеже гъстата каша замръзва бързо през зимата.

Плодове. С тях синигерите приемат полезни витамини. Птиците ще се радват със сигурност на трънки и глогинки, изсушени през есента. Ябълките също са полезни и питателни за птиците. Не е необходимо да ги режете на много ситно - те сами ще си отщипят парчета с необходимия размер.

Ядки. Този скъп деликатес несъмнено ще се хареса на синигерите. Те лакомо кълват орехи и всякакви други ядки. Такава подхранваща и висококалорична храна им помага да оцелеят в сурови времена.

Сланина. Почти всеки знае, че синигерите обожават този продукт. Но не всеки знае защо ядат сланина. Просто тя е отличен заместител на естественото им меню - насекомите. В случай, че решите да ги поглезите по този начин, можете да окачите по-големи парчета сланина. Синигерите ще забият острите си нокти в тях и, увиснали там, с удоволствие ще се насладят на любимия си деликатес.

Месо. Птиците го обичат много макар, че то винаги е откритие за някои от тях. Всъщност, синигерите охотно ще кълват както самото месо под всякаква форма, така и продуктите, направени от него. Например, може да бъдете щедри и да почерпите птичките с парчета салам.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com