С помощта на този трик ще разберете дали добавката с омега-3 е качествена

8569
С помощта на този трик ще разберете дали добавката с омега-3 е качествена
Снимка: iStock/Guliver

Омега-3 е най-популярната хранителна добавка. Безспорно тялото ни се нуждае от полиненаситени мастни киселини, сред които са и Омега-3. Без тях е невъзможно да се "изгради" клетъчната мембрана. Тези аминокиселини са отговорни за еластичността на стените на кръвоносните съдове и за здравето на ретината. Също така те отговарят за съсирването на кръвта, а и не само за него.

Следователно дефицитът им води до множество проблеми, включително до развитието на системни възпалителни процеси. Но същевременно тези аминокиселини са тясно свързани с диетата и в повечето случаи не си ги набавяме в достатъчно количество чрез храната.

Какво се случва с тялото ни, ако всяка сутрин ядем яйца?

Пържените или варени яйца са предпочитан вариант за питателна закуска. Но полезно ли е ежедневно да ги включваме в първото си хранене з...

Кои храни са богати на омега-3?

Омега -6 се съдържа във всички основни храни - месо, риба, растителни масла, млечни продукти. А омега-3 се съдържат главно в лененото масло, орехите и мазната морска риба. Тоест, броят на техните хранителни източници е относително малък.
За да се постигне правилното съотношение на тези киселини е необходимо те да се приемат под формата на хранителни добавки.

Как да изберем качествена добавка с Омега-3?

Тук е много важно да се отбележи, че нито един лекар не счита Омега -3 за лекарство, а единствено за хранителна добавка, която оказва положителен ефект върху здравето в дългосрочен план.

Омега киселините са необходими преди всичко на бременни жени, малки деца и също така са полезни като профилактика за атеросклероза, при нарушения на метаболизма на мазнините и т.н. Следователно приемът на всяка хранителна добавка, включително на Омега-3, трябва да бъде предварително обсъден с вашия лекар.

Какво се случва с тялото след цяла година прием на Омега 3 и витамин D

Пocлeдни прoучвaния пoкaзвaт, чe дoбaвкитe c витaмин D и Oмeгa-3 нe мoгaт дa нaмaлят cиcтeмнoтo възпaлeниe в oргaнизмa. Нoвoтo изcлeдв...

Световната здравна организация също препоръчва прием на аминокиселини като витаминна добавка.

Така че, ако няма начин да се храните рационално или лекарят ви е предписал Омега-3, при избора на добавка обърнете внимание на следните критерии:

  • Общ състав - на опаковката трябва да е упоменато името на рибата, от която е направена добавката, както и държавата на производство. Съдържанието на мазнини, вода, желатин трябва да е високо, а на багрила и добавки - ниско.
  • Аминокиселинен състав - DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) - обърнете внимание на тези показатели; ако не са посочени, по-добре се откажете от покупката.
  • Концентрация на полезните киселини - тя трябва да е не повече от 30%.Опаковка - най -добре е да изберете добавка във вид капсули, опаковани в блистери
  • Срок на годност

Как да приемаме Омега-3 като хранителна добавка?

Няма универсални препоръки, но трябва да обърнете внимание на концентрацията на Омега-3 киселини, а не на количеството рибено масло. Препоръчителната доза омега-3 киселини е приблизително 400 mg на ден.

Можете също така да разберете качеството на добавката с помощта на прост трик - прехапете капсулата. Ако вкусът е на неосолена риба (сьомга) и е приятен, тогава всичко е наред. Но ако усетите горчивина или сладост, тогава е по-добре да се откажете от приема на тази добавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com