Сексуалните фантазии - какви са ползите и вредите

7561
Сексуалните фантазии - какви са ползите и вредите
Снимка: iStock/Guliver

Сексуалните фантазии изострят еротичните преживявания. Понякога те преминават границите на допустимата нормалност и стават причина за конфликти в двойката. Но колко скучен, лишен от разнообразие и усещания би бил интимният ни живот, ако нямахме сексуални фантазии?! Каква е ползата от тях и кога са опасни?

Сексуалните фантазии понякога плашат със своята мощност и преживявания. Те могат да бъдат девиантни и да съдържат елементи на насилие. Фантазиите на партньорите ни могат да породят ревност, ако в тях присъстват други хора и конфликти, ако не сме готови да участваме в тях. Това е така, защото хората са склонни да бъркат въображаемите действия с реалните. Изследователите в областта на сексуалното поведение отговорно заявяват, че сексуалните престъпления се извършват най-често от хора, лишени от въображение, а дори и заклетите моногами фантазират за секс с трети лица, пише tsn.ua.

За какво и как фантазират хората

Първите сексуални фантазии възникват в юношеска възраст около 11-12 години. Младите хора на възраст от 24-35 години имат по-разнообразни фантазии, в сравнение с по-възрастните. Освен това мъжките фантазии са по-разнообразни от тези на жените.

Според резултати от изследвания, провеждани с различна периодичност от 1953 г., жените фантазират по-рядко, както по време на мастурбация, така и извън сексуални действия, докато по време на секс и мъжете, и жените фантазират по равно.

Снимка: iStock

При по-творческите, самостоятелни, агресивни и импулсивни жени сексуалните фантазии са по-чести и разнообразни, отколкото при по-женствено настроението. При това женските сексуални фантазии се различават по съдържание от мъжките. В тях има повече романтика.

През 2018 година, въз основа на мащабно онлайн проучване, американският изследовател в областта на секса Джъстин Лемилер отделя седем основни сексуални фантазии. Трите най-разпространени са - секс с много партньори, властен или груб секс и такъв с нови моменти и разнообразие. По-малко разпространените са забраненият секс (воайорство, фетишизъм, ехцибионизъм), немоногамен секс (фантазии за друг партньор), страст и романтика (секс с чувства), "еротична гъвкавост" (хомоеротика и отказ от половите роли.)

Лемилер отбелязва също, че във фантазиите на повечето мъже има емоционална съставна. Женските фантазии неочаквано се оказват много по-смели, отколкото се е предполагало и са включвали връзване и садомазохизъм (както в подчинена, така и в доминираща роля) и групов секс (но не толкова, колкото в мъжките фантазии).

Мъжете са много по-склонни да фантазират за конкретен човек и по-често си представят забранен секс. Те много по-често от жените фантазират относно отказ от традиционните полови роли (преобличане в дрехите на противоположния пол, секс с транссексуален партньор, смяна на пола).

Сексуални фантазии - нормално ли е?

Фройд и някои негови последователи са считали, че сексуалните фантазии са резултат от сексуална неудовлетвореност, незрялост, потиснатост, мазохизъм и несъзнателни сексуални конфликти, особено при жените. Днес, напротив, се смята, че сексуалните фантазии са признак на обратно от горе изброеното. Има доказателства, че хората с по-активен сексуален живот имат повече сексуални фантазии. При това честотата на сексуалните фантазии влияе положително на сексуалното удовлетворение на жените. При мъжете се наблюдава интересна закономерност: нивото на тестостерон в по-голяма степен влияе на възникването на фантазии за секс, отколкото на способността за достигане на ерекция

Снимка: iStock

Произходът на сексуалните фантазии е напълно различен и няма добри или лоши. По този начин някои бягат от реалност, други искат да разрушат някое табу, други са движени от стремеж към разнообразие и експерименти. На едни влияние е оказало гледането на порнография, а фантазиите на други са се формирали в детството.

Ролята на сексуалните фантазии 

1. Мислите за секс могат да засилят сексуалното желание и възбудата. Това може да помогне да се върне желанието, ако по някаква причина то е намаляло.

2. Сексуалните желания позволяват да се чувстваме по-сексуални и желани.

3. Сексуалните фантазии може да ни помогнат да се отпуснем и да се освободим от стереотипите. Например, жена, възпитана в религиозни ценности, може с помощта на фантазия за мъжко доминиране да предаде отговорността за своя "грях" на мъжа.

4. "Забранените" сексуални фантазии ни помагат да се запознаем с тъмните субличности и да освободим блокираната енергия, като си позволим подобни тайни желания. С помощта на фантазиите това се случва безопасно за нас и околните.

5. Сексуалните фантазии ни помагат да намалим тревогата. 

6. Фантазирането може да стане репетиция пред предстоящата интимна близост, като помага да се почувстваме по-спокойни и уверени. Това е особено актуално за хора с неголям сексуален опит.

Кога сексуалните фантазии са вредни

1. Сексуалните фантазии може да се превърнат в проблем, когато човек изпитва силно чувство за вина заради тях. Особено ако се фантазира за друг партньор. Може да възникне срам и страх, ако фантазиите нарушават вътрешно табу. В такъв случай вредят не самите фантазии, а невъзможността за справяне с вината, срама и страха.

2. Към фантазиите трябва да се отнася с внимание, когато те напълно заместват сексуалния акт. 

Как липсата на сексуален живот се отразява на здравето на жените?

Ползите от секса са ни добре известни. Несъмнено той е изключително важен елемент в изграждането на връзката, но – което е също т...

3. Сексуалните фантазии са проблем, когато човек започне да бърка фантазиите с действителността. 

Сексуалните фантазии в лечебната практика

За удължаване на сексуалния акт сексолозите препоръчват да се използват несексуални фантазии, това може да са пейзажи, носещи отрицателни емоционална окраска. 

На някои мъже с еректилна дисфункция се препоръчва да си представят жената такава, каквато е била като млада. 

Сексуалните фантазии се използват и при корекция на девиантно и престъпно поведение на сексуална почва. Например, при лечение на педофили се прилагат техники за оргазмическа преориентация и пресищане с мастурбиране. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com