Шпионират ли ни от камерата на лаптопа?

2721
Шпионират ли ни от камерата на лаптопа?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте параноично настроени към хората, които виждат неща, които не трябва да виждат, докато работите, може би се чудите дали имате нужда от физическо покритие на камерата на вашия компютър. Известно е, че няколко високопоставени публични личности използват капаци за уебкамери, които обикновено представляват пластмасови плъзгачи или парче тиксо, които се поставят върху камерата. Дори бившият директор на ФБР заявява, че го е правил. Собственика на Facebook, Марк Зукърбърг, изглежда използва стикер върху камерата на лаптопа си. Трябва ли и вие да направите същото? ЕТО КАКВО МИСЛЯТ ЕКСПЕРТИТЕ ЗА ТОВА КОЛКО ПОЛЕЗНО Е НАИСТИНА ПОКРИТИЕТО НА УЕБ КАМЕРАТА:

Защо никога да не работим на лаптоп с батерия, докато е включен в контакта и как да удължим живота на батерията

Няма много основателни причини за сигурност, поради които да се нуждаете от покритие, но експертите казват, че то може и да е полезно. Покритията за уебкамери са полезни най-вече, защото хората понякога включват или оставят камерите си включени по невнимание. Или пък хората имат няколко камери, камера на лаптоп и самостоятелна камера на външен монитор, и неправилната по подразбиране може да се появи и да предаде работна информация, смущаваща или друга неподходяща гледка. Освен че ще се спасите от потенциално неудобство, има и основателни причини за сигурност. Физическият капак на уебкамерата е последният защитен слой, който гарантира, че потребителят остава под контрол за това кога се вижда на камерата, особено когато възникне някой от следните сценарии:

Хакери атакуваха сайта на Президентството и правителствени страници

Разработчиците на приложения могат да имат злонамерени намерения и да създадат приложенията си така, че да заснемат или да откраднат данни чрез разрешението на камерата. Ако последният проблем е това, което ви притеснява най-много, че хакери гледат в дома ви чрез компютъра ви, тогава може би не трябва да се притеснявате толкова много. Параноята е разбираема. Никой не обича да се чувства уязвим. Но ако предприемате превантивни мерки, шансовете някой да ви хакне или да ви наблюдава през уебкамерата са нищожни. Ако има пробив в сигурността, този пробив не изчезва, ако покриете уеб камерата. Този човек все още ще ви наблюдава от другата страна. Дори хакерът да знае паролата на компютъра ви, той ще трябва да има достъп и до много допълнителна информация за личния ви компютър, за да проникне в екрана ви, като например външния IP адрес на мрежата, в която се намира устройството, точния IP адрес или името на компютъра, както и номера на порта, който е отворен и предназначен за отдалечен достъп. 

Колко губят компаниите, успешно атакувани от хакери

Тъй като много компютърни системи автоматично деактивират тази функция за отдалечен достъп по подразбиране, хакерът ще трябва да ви подмами да инсталирате софтуер, за да получи достъп. Повечето хора не трябва да се притесняват за такива неща, особено ако имат защитна стена. Тя прави много от тези неща вместо вас. Капаците за уебкамери не са полезни, когато става въпрос за защита на личните данни. Има няколко други начина да запазите видеоклиповете си възможно най-защитени, освен използването на капак за уеб камера. Освен използването на капак за уебкамера, има и превантивни стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че не се нуждаете от такъв, за да се чувствате сигурни и защитени. Проверявайте два пъти дали видеото ви не е включено преди и след всяка среща. Създайте си навик видеото да е изключено по подразбиране в конферентните приложения, които използвате, така че да се налага да го включвате ръчно всеки път. По време на видео срещи имайте предвид какво има зад вас.

Открийте потенциалните КАМЕРИ в хотелската си стая

Обръщайте внимание на заобикалящата ви среда и на това, което може да се покаже на камерата или да бъде уловено от микрофона ви. Използвайте технологията за виртуален фон, вградена в повечето устройства, за да скриете това, което е около вас, но не предполагайте, че те ще скриват всичко през цялото време. Деинсталирайте приложенията, които не използвате редовно и проверете два пъти кои от тях имат достъп до камерата ви. Прехвърляйте неизползваните приложения, за да намалите риска от появата на софтуерни грешки или уязвимости в приложенията. Редовно проверявайте кои приложения имат достъп до разрешението за камерата на вашето устройство. Ако нямате инсталирано приложение, то не може да бъде използвано срещу вас. Не отваряйте имейли от хора, които не познавате. Ако някой изпрати имейл с прикачен файл или връзка, които не сте очаквали, не го отваряйте. Не използвайте прости пароли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com