Ще познаете ли истинското име на Елин Пелин?

20953
Ще познаете ли истинското име на Елин Пелин?
Снимка: Intstagram

Тримата глупаци, Ян Бибиян, Андрешко, Пижо и Пенда, Гераците - всички тези познати герои са създадени от любимия български писател Елин Пелин. Макар и известен под това име, то е псевдоним.

Как е истинското име на Елин Пелин?

Истинското му име е Димитър Иванов Стоянов. Роден е  през 1877 г. в село Байлово. Израства в многолюдно семейство, в което образованието е на голяма почит. Като юноша мечтата му е да стане художник, но не го приемат в Рисувалното училище. Затова решава това, което не може да предаде с четката, да представи с думите.

Какво “божие наказание” застига Иван Асен II?

Започва да пише стихотворения и разкази още като ученик.
Известно време работи като учител в родното си село, но решава да се реализира в големия град. Става учител в софийска гимназия, после заминава да специализира във Франция. След завръщането си работи в Народната библиотека и като уредник на къщата-музей на Иван Вазов. През 1940 г. е избран за член на БАН и председател на Съюза на българските писатели.
През същото време Елин Пелин сътрудничи на различни вестници, списания, издава сборници с разкази, повести, стихотворения и приказки.

Наричат го “певец на селската неволя”, “майстор на разказа”. Героите му са обикновени хора с техните житейски премеждия и вълнения.

Елин Пелин е сред най-превежданите български автори. Негови произведения са преведени на над 40 езика. Въпреки голямата си популярност, той не забравя родния си край, който не спира да го вдъхновява в творчеството му през целия живот.
“В прекрасния ми роден кът научих нашия звучен език, чух чудната българска песен, извезана от красотата на най-хубавите думи, опознах нашия работлив народ, нашия човек - българина, и неговата широка, добродетелна, отзивчива душа.”

Защо Елин Пелин?

Като дете бъдещият писател мечтае да стане художник, затова на стиховете и разказите, които пише, не придава никакво значение и ги подписва с различни псевдоними, инициали или не ги подписва. По това време Тодор Влайков пише под псевдоним Веселин. “Тоя псевдоним ми се много харесваше и аз търсех да намеря някое подобно име, което да окончава на ин”. Така попада на народната песен.

Знаете ли какво е истинското име на Елин Пелин?

“Елин пелин, зелен пелин,
що се, пелин, олюляваш
от вършеца до корена… “


Изразът “елин пелин” му харесва по своята звучност и оригиналност, още повече, че съдържа две окончания на “ин”. Писателят пита много хора от народа и учени-филолози, но никой не може да му каже какво точно означава “елин”. Започва да се подписва с този псевдоним, когато вече престава да мечтае да бъде художник. Писателят вярва, че широката популярност, която получава, се дължи изключително на тоя “щастливо избран и всъщност глупав псевдоним”.
Самият писател се чуди:
“Наистина, каква ли съдба щяха да имат моите писания, ако под тях се мъдреше моето човешко име Димитър Иванов?” (из “Моят псевдоним”, Елин Пелин)  

Незабравими цитати от Елин Пелин

И днес черпим мъдрост и вдъхновение от думите на големия писател:

“Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога … Сега сърбайте каквото сте дробили! ”(Напаст божия)

“Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце.” (Гераците)

“Мисля и не знам кое е върховното в човека — душата или тялото. Не са ли те всъщност неразделни и не тържествува ли душата пред влеченията радостни на тялото?” (Чорба от греховете на отец Никодим)

“Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя.”
“Чудновати, но хубави! Слушаш, слушаш и се забравяш…И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.” (Косачи)

“То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш тялото желязно, а душата - гнила” (Спасова могила).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com