Ще познаете ли старото име на Пампорово?

41115
Ще познаете ли старото име на Пампорово?
Снимка: pamporovo.me

Простиращ зелената си гръд в сърцето на Родопите в подножието на връх Снежанка на 1650 метра надморска височина, Пампорово е един от най-популярните и посещавани зимни родни курорти, посрещащ туристи от страната и чужбина, жадни за зимни спортове и топъл чай край камината, луксозно преживяване или сливане с дивата природа. С разнообразието от места за настаняване – от малките дървени уютни къщички до огромните СПА хотели – леглова база над 6000 места по данни на НСИ за 2020 година, Пампорово съумява да предложи на всеки турист онази почивка, от която се нуждае и която отговаря на вкуса му.

Приказката, наречена Пампорово

Красотата на Родопите – планината-магия, съчетана с превъзходния климат, отлична инфраструктура, 20-тина писта, най-дългите от които достигащи до почти 4 километра, възможността за практикуване на любимите зимни спортове и в тъмната част на деня, както и през нощта, удобствата, създадени за почитателите на зимните спортове като ски-гардероб, лифтове, влекове, изкуствен сняг, отлично поддържане на пистите и наличието на ски-училища, СПА удоволствията и възможностите за пешеходен,  вело туризъм и активности сред природата правят Пампорово предпочитан зимен курорт не само в България, но и на Балканите.

Пампорово е привлекателна дестинация и през лятото, това е най-слънчевият роден зимен курорт, което му придава особено очарование и създава предпоставки за приятно прекарване с дейности на открито през всеки сезон, но пикът на посещенията е през зимата и е свързан със зимните спортове.

Кой град носи най-дългото име?

Днес чуждата реч в курорта е често срещана, но така ли е било винаги? Известно е, че пикът в развитието на Пампорово в това отношение е бил през 70-те години на 20 век, когато е бил отбелязал най-големият ръст на чуждестранните туристи, което вероятно се дължи и на факта, че Пампорово е седалище на създадената държавна фирма за туризъм „Балкантурист“ през 1967 година, чието седалище било именно в Пампорово. Как и кога точно се формира като курорт обаче и какво е старото име на Пампорово?

Старото име на Пампорово – история и произход

Курортът е формиран през 1933 година с изграждането на първия пансион за туристи в местността, носеща името Пампорово, близо до Чепеларе и Смолян. Собственик на този първи пансион, поставил началото на Пампорово като курорт, бил Никола Чичовски от Чепеларе, който със своята предприемчивост и вроден усет е съумял на прозре още в онези години, че това място го очаква светло туристическо бъдеще. Разбирайки че Родопа е не само убежище, дом и възможност за добив на дървесина, но и планина, която лекува с климата и чистите си въздух и води, той предлагал да се създадат места за настаняване, които да посрещат гражданите на почивка.

В началото обаче никой не обърнал внимание на думите му. Това не го обезкуражило и той продължил дейността си по пансиона, чиито посетители нараствали прогресивно в годините, поради което се наложило и издигането на трети етаж, за да има място да бъдат настанени всички желаещи гости на Пампорово, първите от които били хора на перото и четката, интелектуалци и видни българи.

Някои от най-смешните имена на градове в България

Курортът носи името на местността, която се наричала Пампорово още преди построяването на пансиона и превръщането на селището в курортно, но по думите на Елин Пелин – майсторът на перото, който обичал да отсяда в Пампорово, това селище следвало да носи наименованието Божидарица, защото красотата и магията, лечебните му ползи и климатът били такива, че го усещал като дар от Бога. Курортът никога не е получил това име, но пък пансионът на предприемача Чичовски бил кръстен именно така – Божидарица.

Кое е тогава старото име на Пампорово, щом не е Божидарица? Всъщност първото име, с което е известен курортът, е именно Пампорово. По-старо от него няма, но това не е единственият начин, по който се наричало селището през годините. От 14 март 1950 година до 1989-та курортът се е назовавал Васил Коларов, след което отново е познат като Пампорово – име, което носи и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com