Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложили сте пералнята и в джоба на панталона ви е останала носна кърпичка? Използвайте този бутон

11 юни 2024, 18:33 часа

Какво да направите, ако сте оставили ценни вещи в пералнята или сте забравили носна кърпичка в джоба на панталона си? След като цикълът на пране започне, електромагнитното заключване ще ни попречи да отворим вратата на пералната машина.

По-новите машини предлагат възможност за прекъсване на цикъла на пране, докато по-старите машини имат скрит бутон, който ще ви спаси в спешен случай. Научете как да отворите вратата на пералната машина, докато цикълът на пране е започнал.

Как да прекъснете цикъла на пране?

Някои съвременни перални машини са оборудвани с опция за прекъсване на цикъла на пране, която ви позволява да отворите вратата, докато машината работи. Това е разработено, за да ни позволи да добавим забравена риза или друга част от облеклото в пералната машина.

Тази функция е много полезна и когато забравим да извадим телефона, портфейла или носната си кърпичка от джоба. За съжаление не всяка перална машина предлага възможност за прекъсване на цикъла на пране. Има обаче решение, което може да ни спести неприятностите. В някои перални машини ще откриете скрита функция за аварийно отваряне.

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Как да отворим вратата на пералната машина по време на цикъла на пране?

Ако пералната ви машина не разполага със стандартна функция за прекъсване, има механизъм за аварийно отваряне. Обикновено той се намира близо до филтъра и може да се активира с плосък инструмент, като се премести ключалката наляво.

Тогава вратата ще се отвори незабавно. Важно е обаче да запомните, че трябва да използвате това решение само в изключителни ситуации, като например при спешен случай, когато сте оставили нещо ценно в джоба на дрехата или при спиране на тока.

Преди да използвате тази функция, излейте водата от пералната машина с помощта на програмата "Изпомпване" и защитете пода, тъй като съхранената в пералната машина вода може да се разлее. Редовното почистване на филтрите и другите части на пералната машина също може да помогне за поддържането ѝ в добро състояние и за предотвратяване на внезапни повреди.

Кога трябва да правим дълбоко почистване на пералнята?

Как да отворя вратата на пералната машина, ако няма авариен бутон?

При по-старите модели перални машини няма да намерите опция за прекъсване на цикъла на пране. Възможно е опцията с механизма за аварийно отваряне също да не работи. В тази ситуация има и друго решение.

Опитайте да изключите пералната машина от електрическата мрежа и да изчакате около 3-5 минути. Това време ще позволи на всички останали електрически заряди в електронните компоненти на пералната машина да се разредят, което е важно за пълното нулиране на системата.

След няколко минути можете отново да включите пералната машина към електрическата мрежа. В този момент пералната машина трябва да заработи отново и електронната ѝ система ще извърши самодиагностика, за да провери дали всички функции работят правилно.

Сега можете да проверите дали вратата може да се отваря безопасно. В някои случаи пералната машина може да изисква да натиснете бутона "старт/пауза" или подобен бутон, за да отключите вратата. Не забравяйте да не поставяте ръцете си в пералната машина, ако барабанът все още се върти или е горещ.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес