Случаите, в които НЕ трябва да използвате сода

26739
Случаите, в които НЕ трябва да използвате сода
Снимка: iStock/Guliver

Един от най-полезните помощници в кухнята и домакинството е содата за хляб, наричана още сода бикарбонат или само сода. Тя може да се използва като набухвател при направата на вкусни баници, содени питки и хлебчета. Освен това сода бикарбонат е продукт, известен със своите дезинфекциращи и избелващи свойства. Неслучайно се прилага при почистване, обезмирисяване на помещенията и полиране. Има много домашни рецепти със сода за хляб, но те могат да са и вредни. В какви случаи НЕ трябва да използвате сода бикарбонат?

За почистване на мраморни плотове

Никога не трябва да използвате сода за хляб за полиране или пък отстраняване на петна от мраморни или кварцови плоскости. С течение на времето содата за хляб ще причини увреждане на горния защитен слой и в крайна сметка ще остави драскотини по мрамора или кварца. Някои хора препоръчват да се прилага сода бикарбонат върху тези повърхности, но производителите на камъни изтъкват потенциалните щети, които могат да бъдат причинени в дългосрочен план. Така че по-добре се доверете на специални препарати, които са създадени именно за такъв тип плодове. Не пестете от тях, защото накрая ще ви излезе по-скъпо.

За почистване на мебели от дърво

Обърнете също така внимание, че содата за хляб може да бъде твърде груба за някои покрития или уплътнители върху мебели от дърво. Нейното прилагане за почистване може да износва уплътнителя и да съсипе мебелите. Вместо сода бикарбонат могат да се използват разредени смеси от вода и гел за миене на съдове.

КАК НАИСТИНА СЕ ЧИСТИ ПЕТНО ОТ ЧЕРВЕНО ВИНО

Невероятните ползи от содата бикарбонат, улесняващи бита ви

Содата е евтин и достъпен продукт, присъстващ във всяка кухня. Извън приложението ѝ в рецепти позната и честа е употребата ѝ при кисели...

За почистване на стари сребърни бижута

Въпреки че потапянето на сребърните ви бижута и прибори във вода и сода за хляб може бързо да премахне замърсяването от тях, сместа е твърде абразивна и може да доведе до загуба на блясък и по-бързо потъмняване след това.

За измиване на косата

Използването на сода за хляб редовно в грижата за косата ви ще я лиши от естествените ѝ масла, оставяйки гривата ви суха и изтощена. Не ви препоръчваме да си слагате сода в домашните маски за коса.

При киселини в стомаха

10 храни и напитки, които водят до раздразнение и превъзбуждат

Храната, която приемаме, влияе не само на здравето и фигурата ни, но и настроението. Ето няколко храни, които „свалят“ наст...

Много хора имат навика да пият сода при киселини, парене в гърлото, позиви за гадене. Вярно е, че това може да помогне. Но решението е само временно. От друга страна, ако често пиете сода, бихте могли да раздразните сериозни стомаха си. Така се, ако страдате от стомашни проблеми, по-добре потърсете лекар, който да ви помогне със специализирани съвети и средства, но не разчитайте на содата в дългосрочен план.

За домашно лечение на акне

Хлебната сода намира приложение и в домашните маски за лице. Но такива помади биха могли да раздразнят кожата ви, ако имате акне. Въпреки че някои блогъри препоръчват содата в грижата за кожата, дерматолозите не са съгласни с тези мнения. В случай че имате склонна към акне кожа или други кожни раздразнения, отново трябва се обърнете към съответния специалист, а не да си правите експерименти със сода за хляб.

За почистване на алуминиеви предмети

Содата се ползва и при почистване на домакински съдове и загорели мазнини. Понякога влиза в употреба за почистване на загорели тенджери, тигани, котлони, фурни, че дори и за почистване на загорялата ютия. От друга страна, експертите по почистване алармират да не използваме белия абразивен прах при почистване на алуминиеви съдове и мивки, тъй като това може да повреди съответните предмети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com