Слънце, въздух и вода: Как всъщност работи нашата имунна система?

1578
Слънце, въздух и вода: Как всъщност работи нашата имунна система?
Снимка: iStock

Имунната система е една от най-сложните системи в човешкото тяло. Неслучайно все още не е измислено чудодейно средство, което да може моментално да подсили имунната система. Но ето и добрата новина: когато става въпрос за собствените защитни сили на тялото, ежедневните ни навици наистина могат да направят чудеса.

Какво е имунитет?

Това е биологична система, която предпазва тялото ни от инфекции. Обикновено работата на имунната система отразява общото здравословно състояние на човек: колкото повече сила и енергия има, толкова по-добро е състоянието му, толкова по-активна е естествената защита. Ако по някаква причина защитните сили са намалени, тогава тялото престава да се съпротивлява на вируси и бактерии, поради което човек може да се разболява по-често. Затова укрепването на имунната система е много важно, но още по-важно е да се прави правилно.

Какво отслабва имунната система?

Нека бъдем честни: на първо място, ние сами отслабваме имунитета си. Или по-скоро лошите ни навици: недохранване, липса на сън, хроничен стрес, заседнал начин на живот, тютюнопушене и алкохол. Ако добавим към това мръсния въздух в големите градове. Какво да правя?

Как наистина да подсилим имунната система?

Може да се изненадате, но от вас не се изисква нищо извънредно. Правилната работа на имунитета е случаят, когато не е необходимо да извършвате подвизи. Достатъчни са малки, но разумни стъпки, които предприемате всеки ден.

Здравословна храна

Какво означава? На първо място, това хранене трябва да бъде балансирано, тоест да съдържа всички основни групи храни. Протеините трябва да съставляват 30% от диетата, въглехидратите - 60%, мазнините - 10%. Зеленчуците и плодовете, зърнените храни, млечните продукти, домашните птици, рибата, месото и яйцата са еднакво важни, защото ви позволяват да осигурите напълно на тялото хранителни вещества. Да не забравяме, че витамините и минералите се усвояват най-лесно от храната, а въобще не от хапчетата или хранителните добавки.

Ходене

Много хора вярват, че ходенето на фитнес два пъти седмично е активен начин на живот. Всъщност не е така. Експертите обикновено съветват поне 30 минути физическа активност всеки ден. Може да е една тренировка – например разтягане сутрин и ходене вечер. Но също така е важно да поддържате активност през целия ден. Вървете една спирка, изкачете се по стълбите до третия етаж. Ако имате заседнала работа, тогава трябва да правите почивка на всеки час, за 5-10 минути, за да станете и да се разтегнете.

Ето кои растения са най-подходящи за укрепване на имунната ни система

В забързаното ежедневие като нашето е от голямо значение да обръщаме голямо внимание на здравето си, за да се опазим от заобикалящите н...

Работите под стрес

От една страна, стресът е естествена реакция на тялото към външни стимули. Когато човек се сблъска с външна заплаха, хормонът на стреса кортизол се освобождава в кръвта, и дава командата „бий се или бягай“. В екстремна ситуация такава реакция може да е единствената вярна, но когато стане хронична, тя постепенно подкопава имунната система и защитата отслабва. Какво да правя? Работете съзнателно върху емоционалното си състояние: опитайте се да се отървете от основните източници на стрес, а ако това не е възможно, овладейте техники за релаксация – медитация, дихателни практики, йога. Спортът може да бъде добър изход от негативните емоции. И още един важен съвет: всеки ден намирайте поне малко време за нещо, което ви носи удоволствие. Хобита, четене, интересни филми, музика, срещи с приятели - всичко това е не само приятно, но и полезно за имунитета. Не забравяйте!

Наспи се

Този съвет е тясно свързан с предишния: стресът може да намали качеството на съня. И ако човек не спи редовно, имунната система постепенно намалява активността си. Имаме нужда от 7-8 часа непрекъснат сън на ден. За да спите здраво, трябва да спазвате няколко правила:

·         Прохладно, добре вентилирано място. Оптималната температура за сън е 20-21 градуса.

Храните, които помагат на организма ни да се пребори с инфекциите

В миналото, когато лекарствата не са били толкова популярни и достъпни, хората са използвали лечебните свойства на храните, за да повли...

·         Мрак. Дори малки източници на светлина (като улични лампи или зареждани джаджи) могат да попречат на производството на хормона на съня мелатонин и да нарушат качеството на съня.

·         Не яжте 2-3 часа преди лягане.

·         Не използвайте джаджи 2 часа преди лягане. Сиянието на мониторите също нарушава секрецията на мелатонин.

Бъдете отговорни към собственото си здраве

Може би основното нещо, което трябва да се знае, е, че работата на имунитета до голяма степен зависи от избора, който правим всеки ден.

Най-мощните билки за имунната система

Пълноценното хранене е изключително важно, особено в сезона на настинките и вирусите. За щастие няколко чудодейни лека също помагат за ...

Япония е един от световните лидери по брой столетници. Факт е, че японците от детството свикват да следят здравето си.

Тази страна е един от световните лидери по брой столетници. Факт е, че японците от детството свикват да следят здравето си.

Първо, те не преяждат и следят теглото си, а основата на диетата им са зеленчуци, ориз и морски дарове.

Второ, те редовно се подлагат на профилактични прегледи.

На трето място, японците са свикнали да следват напреднали технологии. Биотехнологиите в здравеопазването ви позволяват да поддържате тялото, благодарение на което човек може да остане активен и да води пълноценен живот до старост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com