Спането без възглавница е полезно или не за здравето?

7804
Спането без възглавница е полезно или не за здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Докато някои хора обичат да спят на големи пухкави възглавници, други ги намират за неудобни. Може да се изкушите да спите без такава, ако често се събуждате с болки във врата или гърба.

Има някои предимства от спането без възглавница. Тези предимства обаче не са универсални. Спането без възглавница може да помогне само ако спите в определена поза. Прочетете, за да научите за плюсовете и минусите на спането без възглавница, включително съвети как да го направите.

Ползи от спането без възглавница

В зависимост от това как спите, може да се почувствате по-добре, след като спите на равна повърхност.

Може ли спането без възглавница да помогне за стойката?

Възглавниците са предназначени да поддържат гръбнака ви в неутрална позиция. Те подравняват врата ви с останалата част от тялото, което поддържа добра стойка.

Като такива, изследванията се фокусират само върху най-добрия тип възглавници. Учените не са изследвали как спането без възглавница конкретно засяга гръбначния стълб.

Но спящите по корем може да се възползват от спането без възглавница. Това е така, защото спането по корем поставя гръбнака ви в неестествена позиция и по-голямата част от теглото ви е в средата на тялото ви. Това добавя напрежение върху гърба и врата, което затруднява гръбнака ви да поддържа естествената си извивка.

Спането без възглавница може да държи главата в неутрална позиция. Това може да намали напрежението върху врата и да насърчи по-доброто подравняване.

Но това не важи за други позиции за сън. Ако спите по гръб или настрани, спането без възглавница може да причини повече вреда, отколкото полза. Най-добре е да използвате възглавница, за да поддържате гръбнака си неутрален.

Може ли спането без възглавница да облекчи болката във врата

Когато сте по корем, главата ви е обърната настрани. Вратът ви също е изпънат назад. Това го поставя под неудобен ъгъл, причинявайки болка и дискомфорт.

В това положение използването на възглавница само би увеличило неудобния ъгъл на врата ви. Но спането без такъв може да сведе до минимум неестествената позиция, като същевременно намали напрежението върху гръбначния стълб.

Повечето проучвания за възглавниците и болката във врата се фокусират върху най-добрия тип възглавница. Ако вратът ви боли след сън, консултирайте се с лекар, преди да се освободите от възглавницата.

Добре ли е спането без възглавница за косата?

Няма известни връзки между използването на възглавница и здравето на косата. Но има значение какъв е материалът на калъфката. Идеята е, че памучната калъфка за възглавница абсорбира вашите естествени масла, което може да направи косата ви къдрава. Твърди се, че коприната е по-добра за косата ви.

Недостатъци на спането без възглавница

Въпреки потенциалните ползи от спането без възглавница, има и недостатъци.

Лоша поза

Когато спите по корем, премахването на възглавницата може да подравни по-добре гръбнака ви. Това обаче няма да компенсира напълно неестествената позиция. Все още ще бъде трудно за гръбнака ви да бъде неутрален, тъй като по-голямата част от теглото ви е в центъра на тялото.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

За да постигнете по-добра поза, докато спите по корем, поставете възглавница под корема и таза. Това ще повдигне средата на тялото ви и ще намали натиска върху гръбнака ви, дори ако не използвате възглавница за главата си.

В други позиции спането без възглавница не е идеално. Поставя гръбнака ви в неестествена поза и натоварва ставите и мускулите ви. Най-добре е да използвате възглавница, ако спите по гръб или настрани.

Болки във врата

Ако спите по корем, премахването на възглавницата може да помогне на врата ви да остане в по-естествена позиция. Но това не премахва необходимостта да обърнете главата си. Това може да натовари ставите и мускулите на врата ви, причинявайки болка.

За други позиции на сън пропускането на възглавницата може да влоши или да причини болка във врата. Това е така, защото спането по гръб или настрани разтяга врата. Без възглавница вратът ще остане в това положение цяла нощ.

Освен това, ако не използвате възглавница, натискът върху мускулите на врата ще бъде неравномерно разпределен. Ще бъде по-вероятно да изпитате болка във врата, скованост и главоболие.

Съвети как да започнете да спите без възглавница

Ако винаги сте спали с възглавница, ще ви отнеме време, за да свикнете да спите без такава. Помислете за тези съвети, ако искате да опитате да спите без възглавници:

Постепенно намалете опората за главата. Вместо веднага да махате възглавницата си, започнете със сгънато одеяло или кърпа. Разгънете кърпата с времето, докато сте готови да спите без такава.

Подпрете останалата част от тялото си с възглавници. Когато спите по корем, сложете възглавница под корема и таза, за да помогнете на гръбначния стълб да остане неутрален. Поставете възглавница под коленете си, когато сте по гръб или между коленете, когато сте на една страна.

Възглавниците и завивките ви ще са винаги като нови, ако занете тази малка тайна

Изберете правилния матрак. Без възглавница е още по-важно да имате матрак с достатъчна опора. Матракът, който е твърде мек, ще позволи на гръбнака ви да увисне, което ще доведе до болки в гърба.

Въпреки че спането без възглавница може да помогне на спящите по корем, липсват конкретни изследвания. Обикновено се препоръчва да използвате възглавница, ако спите по гръб или настрани. Но най-важното е да се чувствате комфортно и без болки.

Ако имате болки във врата или гърба, или ако имате заболяване на гръбначния стълб като сколиоза, спането без възглавница може да не е безопасно. Говорете с лекар, преди да изхвърлите възглавницата си.ю

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com