Според Петър Дънов: Коя е най-подходящата храна за всеки ден от седмицата

6856
Според Петър Дънов: Коя е най-подходящата храна за всеки ден от седмицата
Снимка: Община Димитровград

Дори да не се вълнувате от религиозно-философски учения и да не знаете нищо за Всемирно бяло братство, съчетаващо езотерично християнство и окултизъм, със сигурност сте чували името на създателя му – Петър Дънов. Философът, роден във варненско село, записва името си историята не само с учението, регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание, но и с рецептите си за здраве и дълголетие, със своето духовно и културно влияние, които оставят следа и за които всеки българин знае, дори да не е чувал за Бялото братство и дъновистите, както се наричали последователите на Дънов.

Защо според Петър Дънов храна за всеки ден от седмицата трябва да се избира внимателно?

Редица вярвания, учения, научни предположение сочат, че всеки ден от седмицата е под вибрацията на определено небесно тяло, както и че планетите се свързват с различен цвят. Именно това става предпоставка Дънов да препоръчва консумацията на точно определена храна за всеки ден от седмицата, за да съхраним здравето си и да излекуваме тялото, ума и душата си. Ако понеделник е денят на Луната, то на Марс му принадлежи вторият ден от седмицата. Но как това е свързано с храната, която е редно да поднасяме на трапезата си? Дънов счита храната за източник на енергия и за такъв на светлина. Вярвайки именно в това той препоръчва консумация на храна, която обикновено е свързана с цвета на планетата, отговаряща за всеки ден от седмицата.

Още: 12 златни правила от Петър Дънов за здравословно готвене

Каква според Петър Дънов е подходящата храна за всеки ден от седмицата?

-  Понеделник

Първият ден от седмицата е подвластен на Луната, а цветът на това небесно тяло е зеленият, което предопределя и подходящите според учителя храни, сред които съвсем естествено преобладават тези със зелен цвят – спанак, коприва, лук, тиквички, зелена чушка, зеле, маруля, зелен фасул. Дънов определя понеделника и като ден, в който човек трябва да се храни с продукти, които развиват въображението. Не знаем дали консумацията на зеле ще ви помогне да имате по-богато въображение, но сме сигурни, че сред тези храни, които изброихме, няма някоя, която да не е щедър източник на витамини, минерали и антиоксиданти и да не се слави като полезна за здравето.

-  Вторник

Още: Житен режим 2023

Това е денят на червената планета Марс. Любопитно е, че Дънов съветва наред с червените храни като домати, червени чушки и репички да се консумират и зелени – спанак и коприва. За вторникът учителят казвал, че е важно да сервираме на трапезата си храна, която дава енергия.

-  Сряда

Денят, в който се храним така, че да развием своята интелигентност, интелекта си, е денят на Меркурий, според Дънов, планетата, която свързваме с жълтия цвят. Пъпеши, лимони, круши, сливи, царевица, леща, праскови са част от природните богатства, които да сложим на масата си.

-  Четвъртък

Още: 10 съвета на Петър Дънов за любовта

Денят на планетата Юпитер, обагрен в синьо, е денят, в който можем да се насладим на млечните богатства, житото, картофите, фъстъците и маслините. Вероятно ще ви направи впечатление, че тези храни далеч не са сини, както и че липсва типични сини храни като сините сливи и патладжаните, но това е виждането на Дънов по отношение на храните, подходящи за този ден от седмицата, за който учителят препоръчва консумация на храни, поддържащи вярата.

-   Петък

Последният ден от работната седмица е денят на приказната Венера и нежния розов цвят на тази тайнствена планета. Дънов е отредил за този ден богата трапеза и избор между множество плодове и подправки – мащерка, череши, ягоди, малини, ябълки, вишни, дини, сусам и неочаквано сред тях се нарежда и грах.

- Събота

Още: Петър Дънов: 19 храни за лек

Сатурн и неговият кафяв или виолетов цвят определят менюто на масата в събота. Сред храните, които да консумирате, Дънов сочи като подходящи сушените плодове, орехи, шипки, патладжани, боб, боровинки и кестени.

-  Неделя

В деня на слънцето храната на масата е с ярък оранжев цвят, който го заслепява с красотата си – портокали, мандарини, стафиди и грозде, но и безцветните или неутралните ориз, ръж, ечемик, слънчоглед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com