Старите имена на Витоша и легендата за планината

8094
Старите имена на Витоша и легендата за планината
Снимка: iStock/Guliver

Витоша е четвъртата по големина планина у нас. Разположена е между Стара планина и Рило-Родопския масив. Най-висок връх е Черни връх - 2290 м. Близостта й до столицата и лесният достъп от София са причина планината да е посещавана от най-голям брой туристи.

Знаете ли кое е старото име на Витоша?

Древните гърци наричат планината Скомброс, което означава “острота”. Предполага се, че идва от местните тракийски имена - Скумбрас, Скумбрис. За първи път това име се споменава от известния древногръцки историк Тукидит, живял между 460-400 г.пр.н.е. “Тилатеите живеят на север от планината Скомброс”.
Аристотел също говори за Скомброс “Реките Стримон, Нестос и Хеброс извират от Скомброс” (допусната е неточност: от трите реки само Струма извира от Витоша). 

Скопиус

Плиний Стари нарича планината Скопиус. Произлиза от гръцката дума “скопиос”, което означава кула, наблюдателница заради наличието на много наблюдателни кули в планината. Под същото име планината се споменава и от римския императорски чиновник Марк Фотий, който пише до прочутия историк и писател Тит Ливий: “Трябва да ти пиша за едно чудно хубаво удоволствие, което преживях тук изкачването на планината Скопиус … Успяхме да стигнем скалистия връх. Оттам гледката е неописуема. Чудна планина е  Скопиус!... Тя мами със своята прелест и на човека му се иска да я завладее. Да, скъпи Тит, такава хубост в Рим няма”.

Оттук идва името на връх Скопарник, висок 2226 м, който е разположен в източната част на Витоша, на югоизток от Черни връх.

Витоша

„Ела с мен на Витоша“: Пускат още 6 автобуса по двете линии към планината

Шест нови автобуса от най-висок екологичен клас пуска Столичната община по двете действащи линии към планината Витоша. Те ще започнат д...

С това име планината е известна от Средновековието. Това име е от тракийски произход и според проф. Дечев означава “двувърха, двуделна”. Най-старият документ, в който се споменава името Витоша, е грамота на цар Иван Шишман, дадена на Драгалевския манастир “Св.Богородица”. В нея е записано “Иже есть въ Витоши”.

Легенда за Витоша и Люлин

Според друга теория името Витоша идва от популярна местна легенда. Преди много, много години на днешната Витоша казвали “Големото било”, а на Люлин - “Дългото било”.  В едно от витошките села живеело много красиво момиче Вита. Тя помагала при отглеждането на овцете, което било главен поминък на местните. Пасяла стадото и често се качвала на “Големото било”, за да се наслаждава на красиви гледки. Тогава Вита запявала. Гласът ѝ бил силен и ясен и се чувал през девет села. На “Дългото било” живеел млад овчар Люлин, който умеел да свири на гъдулка. Като чувал мощния глас на Вита, пригласял тихо с гъдулката си. Когато девойката мълчала, Люлин се провиквал:

- Витоооо!

- Щоооо? - отговаряла Вита.

Отварят зоната за шейни на Витоша

Зоната за шейни до хижа "Алеко" на Витоша вече е с достатъчно сняг и е обработена, което позволи днес да бъде открита за да работи по в...

От ехото на двете провиквания, хората чували “Витошоо”.
Двамата се влюбили отдалеч, без да се срещнат и поговорят. Изгаряли от желание да бъдат заедно, но не можели да се срещнат, защото нямало как да оставят стадата си. Минали години, Вита станала мома за женене и започнали да идват младежи да я искат, но тя връщала всички. Било я срам да каже на майка си, че иска да се омъжи за Люлин. Младежът също обичал Вита, но не смеел да сподели пред близките си, че те няма да я харесат. Мъжкарана била Вита, гледала овце и кротката майка на Люлин нямало да я иска за снаха.
Продължавали да идват стройници за Вита - млади и стари, бедни и богати, от близки и далечни места. Тя връщала всички.

Накрая дошла вест, че идва отдалече личен момък - богат и красив да иска Вита за жена. Вечерта майката на Вита я предупредила да не ходи на следващия ден с овцете, а да чака знатните стройници

- Няма вече да ни  срамиш. Ще те женим - предупредила старата жена. Вита нищо не казала.

На сутринта, когато майка й отишла да я търси - нямало следа от нея. Чак към пладне чули гласа й от “Големото било”. Чули и гласът на Люлин, която пасял овцете си по “Дългото било”.

- Витооо!

Знаете ли кой е най-високият връх във Витоша?

Витоша, с древното име - Скомиус или Скомбрус. Това е планинска верига в покрайнините на София, столицата на България. Витоша е един от...

- Щооо?”

 Ядосала се майката на Вита, че дъщеря й отново ги прави за смях, излязла над Княжево и проклела:

- Гръм да те удари, щерко, да те вкамени, дето си застанала, и черна да почернееш като земята, както чернее и моята душа от срам пред чуждите хора. И тоя Люлин, дето те лъже и мами, и той на земя и камък да стане!

Слънчево и ясно било времето тогава, но изведнъж примръкнало. Надвиснали тежки черни облаци и страшен гръм разцепил земята. Изведнъж Вита паднала. Гръм ударил овчаря Люлин.

Оттогава хората нарекли Големото било - Витоша, а Дългото било - Люлилн. А върхът, където Вита била ударено от гръм - Черни връх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...