Старото име на кой български град е Пауталия?

8222
Старото име на кой български град е Пауталия?
Снимка: Владислав Чанев

Пауталия, Улпия Пауталия, Пауталия Аврелия…
Това са все имена на един от най-древните градове на днешните български земи. Тук има следи от живот още от новокаменната и каменно-медната епохи - 6-4 хил.пр.н.е.
Името Пауталия е с тракийски произход. Означава “изворен град” или “бликащи извори” и е свързано с топлите минерални извори, които са причина за възникването на тракийско селище и превръщането му в град по римско време.
За първи път това антично име се среща в надпис от 135 г. за построената базилика в чест на император Адриан. През 106 г. Пауталия получава градски права заедно със Сердика, Фиипопол и Аугуста Траяна. 

Как се казва този град днес?

Кюстендил

Кюстендил е разположен в Югозападна България, в южната част на Кюстендилската котловина. Населението на града е 45 хиляди жители.
Градът и днес е прочут с множество топли минерални извори с лечебни свойства, съсредоточени в разлома, който разделя планината Осогово от Кюстендилската котловина.
Кюстендил е известен като най-старият балнеоложки курорт в България, както и като “Овощната градина на България”.  

Знаете ли какво е старото име на Шумен?

Кюстендил в миналото

Пауталия

Топлите минерални извори и плодородната земя привличат тук траките още в края на бронзовата епоха, които основават селище тук. Най-голямото племе е това на дентелетите. По-късно цялата област започва да се нарича на тях - Дентелетика.
Когато римляните завземат тези земи, наричат града Пауталия и го превръщат във важна крепост и прочут лечебен курорт. Пауталия е един от най-големите градски центрове в провинция Тракия.
В чест на бог Асклепий е построен здравен център - асклепион. Днес останки от тази сграда могат да се видят в центъра на града. В миналото тук е имало зали за отдих и лечение, басейн с топла минерална вода, места за гимнастика.
През 5-ти век заради честите набези на варварски племена е построена крепостта на Хисарлъка, която е използвана до 15-ти век.

Велбъдж

През Средновековието градът започва да се нарича Велбъдж. Не е известно кога влиза в пределите на Първа българска държава. Предполага се, че това става по време на управлението на хан Кардам или хан Крум. През 9 в. Велбъдж вече е български град, а след покръстването се превръща във важен епископски център на Българската православна църква.
Към края на 10 и началото на 11 в. Велбъдж се намира в границите на Самуиловата държава.
По време на византийското робство около Велбъдж се появяват големи манастирски комплекси, свързани с живота и дейността на Свети Иван Рилски, Йоаким Осоговски и др.
По време на управлението на династията Деяновци се образува Велбъждското княжество с център Велбъжд. Това е последният голям български град, изгубил независимостта си.

Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Кюстендил

В края на 14-ти в. градът влиза в пределите на Османската империя. От този период започват да го наричат с името Константин-илл /Константинова земя/ по името на последния му християнски владетел Константин Драгаш, оттук постепенно името става Кюстендил.
Градът бързо се разраства през Възраждането. Строят се църкви, училища. В околните планини действат хайдушките чети на Румена войвода и Ильо войвода.
След Освобождението се развиват овощарството, тютюнопроизводството и балнеолечението.

Ако пътувате до Кюстендил, не пропускайте да посетите:

* Художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора”
Кюстендил е родният град на един от най-големите български художници. Всяка година в едноименната галерия се провеждат художествените изложби “Кюстендилска пролет” и “Струма”.

* Алай баня
Тази обществена баня е построена върху основите на турска баня от късното Средновековие. След Освобождението е разрушена, а няколко десетилетия по-късно е възстановена. Към банята има и външна чешма с минерална вода, както и басейн за релаксация, масажно отделение, сауна.

Кой град носи най-дългото име?

* Дервиш баня
Тази турска баня датира от средата на 16-ти в. и е функционирала над 400 години. В строежа й са използвани ломени каменни блокове и червени тухли. Името й произлиза от една от степените за послушници.

* Базиликите на антична Пауталия
Към момента са открити 7 базилики. Две от тях се намират извън крепостната стена и са изградени една върху друга. Другите две са при северната порта, една - северно от форума, а друга - сред античния некропол. Последната е в крепостта Хисарлъка. Предполага се, че базиликите датират от 4-5 в., като след това върху тях са построени нови религиозни храмове.

* Хисарлъка
Този парк е разположен на хълма Хисарлъка, край град Кюстендил. Представлява красива местност, подходяща за туризъм, спорт, отдих. Създадени са алеи, спортни и детски площадки, детски санаториум, параклис. Тук се намира и зоопаркът на града. От най-високите места в лесопарка се открива страхотна панорама към Кюстендил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...