Страхотни приложения на утайката от кафе

6084
Страхотни приложения на утайката от кафе
Снимка: iStock

За какво можете да използвате утайка от кафе? 

Остатъците от кафе могат да се използват за отблъскване на насекоми, отглеждане на растения, премахване на лошите миризми или намаляване на целулита, както и за други неща. Така че, не бързайте да изхвърляте утайката от сутрешното ви кафе в кофата!

Ето 9-те практически приложения за утайка от кафе, които няма да ви оставят безразлични:

1. Дезодорант за хладилника

Ако ви е гадно хладилникът да мирише лошо дори когато е чист, сложете утайката от кафе в чаша и я поставете в хладилника. По този начин той ще абсорбира досадни миризми и ще издава лек аромат на кафе.

2. Утайка от кафе за целулит

Кремовете от целулит почти винаги имат една обща съставка: кофеин. И изглежда, че подобрява метаболизма на мазнините, намалявайки появата им под кожата. За да се възползвате от това лекарство, просто направете смес с използваната утайка от кафе и кокосово масло. Втрийте в кожата с кръгови движения за няколко минути, след което изплакнете.

3. Премахнете лошите миризми от ръцете

Някои храни миришат чудесно когато са сготвени, като чесън, сьомга или кориандър. Миризмата им обаче не е толкова приятна, когато стои на ръцете с часове. За да ги премахнете, просто трябва да вземете шепа използвано кафе и да го разтриете по цялата си ръка, като след това изплакнете с хладка вода.

4. Утайка от кафе за растения

Утайката от кафе може да се използва и за приготвяне на компост. Защото кафето е богато на фосфор, калий, магнезий и мед, и освобождава азот в почвата, докато се разгражда. Затова е много полезно за отглеждането на моркови и репички например.

5. За лъскава коса

Кафето се препоръчва за постигане на допълнителен блясък на косата. Нанесете утайката от кафе върху навлажнена коса и го оставете да подейства 20 минути. Отстранете остатъците след това с вода и използвайте балсам за по-голяма мекота.

6. Инхибитор на пепел от камина

Камините са много неприятни за почистване, тъй като пепелта се разпространява лесно. Но можете да избегнете това, ако преди почистването си поставите добро количество влажна кафена утайка върху пепелта.

7. Естествен скраб

Текстурата на утайката от кафе действа и за премахване на мъртвите клетки на кожата. Направете свой собствен скраб, като смесите супена лъжица смляно кафе (в този случай се препоръчва ново кафе) с половин супена лъжица зехтин и капка от любимото ви етерично масло.

8. Репелент срещу мравки

Ако искате да отблъснете досадните мравки без да използвате химикали, поръсете използваната и суха утайка от кафе върху зоните, където преминават.

9. Инсектицид срещу бълхи

Втрийте мокра утайка от кафе в козината на вашия домашен любимец след къпане, за да отблъснете бълхите без да използвате токсични химикали.

Сега, когато знаете някои от предимствата на утайката от кафе, никога повече няма да го изхвърлите просто "ей така". Започнете да се наслаждавате на всичките му предимства!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com