Стрес: Спокойно изпуснете парата, ето как

3193
Стрес: Спокойно изпуснете парата, ето как
Снимка: iStock

Никой не го желае, но всеки го има: стрес! Коледен стрес, стрес при пазаруване, изпитен стрес, стрес от службата - стресът има много имена. Който иска да върви в крак с времето, се оплаква от стрес и всяка по-голяма проява на яд, шум, грижи, нереализирани надежди или разочарования възприема като стрес.

Какво всъщност е стресът? Знае се със сигурност, че се причинява от всяко възприемано като твърде силно, твърде дълго или изненадващо дразнение, което в този случай действа като „стресор" върху тялото и душата ни. При това лекарите различават два вида стрес: „добър" - еустрес, и „лош" - дистрес. Още: Може ли стресът да причини проблеми със зрението или слепота?

Едно е сигурно: абсолютно без стресове животът угасва. Той е като педал за мотора на нашия живот. Вреден е за здравето, когато постоянно сме на „пълна газ", защото тогава реагираме погрешно и неестествено. Защото всеки стрес, независимо дали в еустрес или дистрес, предизвиква автоматично винаги едни и същи реакции. Води до изсипване на хормони, те моментално мобилизират енергия за мускулите, поставят нервите ни в алармена готовност и активизират сърцето и кръвообращението. Кръвното налягане, кръвните масти и захари се повишават, в стомаха се освобождават много киселини. А това е лошо за здравето. Защото неизразходваната енергия, високото кровно налягане и „мазната" кръв изтощават вените ни и благоприятстват уплътняването им. Безполезно алармираните нерви ограбват съня ни, дават път на сърдечни и стомашни болки и на главоболието. Ако сте от хората, които могат да „неутрализират" веднага излишъка от енергия и напрежение чрез интензивен спорт, това е чудесно!

Ето и няколко съвета, за намаляване нивата на стрес:

• Ядът да не се „преглъща" постоянно. Вместо това „да се изпуска парата". Чрез бягане, тенис, футбол или друг спорт.

• Когато стресът удари в стомаха, предизвиква дори киселини: хидроталцит (минерално вещество) потушава излишните киселини и предпазва стомашната лигавица от тумори. Още: Как се държат различните зодии при стрес?

• Душевен спад? Движете се най-малко по половин час дневно на чист въздух. Защото очите вкарват дневна светлина в мозъка, където тя служи като стимулант за производството на хормони, които проясняват „мрачното настроение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com