Стряскане по време на сън

20215
Стряскане по време на сън
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли на някой не му се е случвало по време на заспиване, т.нар. унасяне в сън да се стресне и да подскочи в леглото? Смята се, че това са спазми на мускулите, които стават неволно в началния стадий от съня и често се случват. Подобно сътресение се случв при 10% от всички хора, а 60 % са го изпитвали поне един път в живота си.

Състоянието на стряскане по време на сън е известно като хипнагогия. Терминът се появява в XIX век.

Какво се случва с тялото ви, ако спите прекалено много?

Много от нас мечтаят за пълноценна почивка през нощта. Може ли да се събудим сами сутринта без досадния звук на алармата. Може би всичк...

Стряскане по време на сън – вредно ли е

Окозва се, че този тип стряскания са напълно безвредни и затова не може да се смята, че са притеснителни. Съществуват няколко вида теории за подобно „сепване“ насън. Учените смятат, че когато телата ни се отпускат, докато заспиваме, част от мозъка, която все още не е във фаза сън, приема, че сме в някаква опасност. Много пъти това го виждаме в сън като спъване, залитане, падане, пропадане и т. н. В резултат на действието залитане мозъкът изпраща сигнал към мускулите и така ни предпазва от това, което може би се е случило.

Когато тялото ни преминава от състояние на будност към състояние на сън, е възможно да видим пейзажи, геометрични фигури или познати лица. Затова учените приемат, че потрепванията на тялото стават по време на съня REM (Rapid eye movement) фазата на бързо движение на очи. В тази фаза на съня мозъкът е активен толкова, както и когато сме буди.

Друга теория, по която се определя ролята на стряскането по време на сън е, в това, че спазмите се получават и при неудобна поза, при прекомерна консумация на кофеин, състояние на стрес или тревожност и като цяло докато се опитваме в началото да заспим.

Защо не трябва да се спи с крака към вратата? - СУЕВЕРИЯ

В наше време напредъкът и редовните научни открития съжителстват изненадващо със суеверията, които са дошли от миналите векове. Повечет...

Голяма част хора не разбират за тези състояния и ги приемат за стряскания по време на съня. За други (в рядко случващи се моменти) нещата може да изглеждат по-сериозни и последиците да са по-тежки. Това се случва рядко.

Обикновено не се изисква лечение. Препоръчва се приемът на кофеин да е сведен до минимум, стресът да бъде намален и да са елиминирани факторите, които може да предизвикат хипнагогия. Те са и пречещи на спокойния сън, съответно намаляват  появата на нощните подскачания.

В заключение:

Само по себе си стряскането по време на сън не е животозастрашаващо или опасно, само създава такова усещане, когато се сепнем в леглото, вече будни и осъзнаващи, какво се сучва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните
Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Някога чудили ли сте се защо някои хора винаги изглеждат стилни, независимо от повода? Вярвате или не, астрологията може да има нещо общо с това. Днес...