Суеверия и привички: Кой как се бори с коронавируса по света

2350
Суеверия и привички: Кой как се бори с коронавируса по света
Снимка: Getty Images/Guliver

В САЩ най-търсената стока се оказа тоалетната хартия, в Мексико е бирата, а във Франция, предвидимо - брашното и шоколадът. Стоките, които изчезнаха най-бързо от магазините, разкриват как светът се справя с блокирането, предизвикано от коронавируса, пише БГНЕС, позовавайки се на коментарен материал на Хайдер Хюсейни за АФП.

Победителят в най-причудливия дефицит за 2020 г. е Афганистан, където слух за брадато новородено, съветващ да се купува черен чай, изпращи десетки хиляди в магазините. Търсенето на вездесъщия черен чай за кратко утрои цената му, преди хората да се успокоят.

"Ще живея два часа и дойдох да ви кажа, че черният чай е лекът за този вирус", гласи цитат, придружаващ снимка на бебето, родено в източната провинция Нангархар, която беше широко споделяна във Фейсбук.

В Мексико хората се запасяваха с бира или текила - по избор. Когато страната влезе в състояние на карантина, двамата национални бирени гиганти Heineken и Grupo Modelo – които произвеждат любимата на мексиканците и вече за съжаление с непопулярно име бира Corona - обявиха, че ще спрат да я произвеждат. Това предизвика вълна от панически покупки и кампания в Twitter: #ConLaCervezaNo или „Не бъркай /вируса/ с бирата“.

Шри Ланка се опита да попречи на населението си да се занимава с подобни пороци: наложи пълна забрана за продажбата на алкохол и цигари след блокадата започнала на 20 март. Това доведе до „бум” на производството на домашен алкохол. Дестилацията „направи си сам” причини недостиг на захар и инсценирани грабежи в магазини за алкохол – собствениците са продавали „откраднатото” нелегално.

Здрав дух в здраво тяло

В Ирак оставането у дома означава дълго следобедно гледане на телевизия или разговори с роднини - и това изисква големи количества солени слънчогледови семки. В супермаркетите търсените семки се изчерпват по-бързо отвсякога, тъй като родители и ученици убиват часове, които обикновено биха прекарали на работа или в училище. Някои искат да се защитят, като естествено повишат имунитета си.

В бившите съветски републики от Централна Азия се наблюдаваше бум на търсенето – и повишение на цените – на дива рута. Билката, известна още като хармала, традиционно се изгаря по домовете, за да бъдат обитателите им предпазени от болести и да се защити просперитета на семействата.

В България хората се тълпяха да купуват скъпите джинджифил и лимони като подсилващи имунитета, докато в Тунис гражданите се презапасяваха с чесън - въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, че тези домашни лекове не помагат срещу новия коронавирус.

Най-големите експерименти с изолация на хора

От няколко месеца редица страни в света въведоха карантина и хиляди хора живеят в социална изолация. Домашното заточение за много хора ...

Сладкиши и растения

Все пак, най-популярният механизъм за справяне със самоизолацията се оказа готвенето.

Супермаркетите във Франция, Испания, Гърция и други части на Европа съобщиха за недостиг на брашно, шоколад и мая, тъй като гражданите се опитват да си приготвят най-вече сложни печива и десерти.

Румънците се шегуват, че „дилърите на дрожди“ правят цяло състояние по време на кризата, като продават дефицитната стока на черния пазар.

Фалшивите реклами в Интернет дори предлагаха размяна на малки жилища за килограм мая.

Развитието на коронавируса по света

Между 2 707 356 и 2 718 699 са потвърдените случаи на заболяване заради коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб според америка...

И с началото на мюсюлманския свят месец Рамазан домакинствата се запасяват със съставки за популярни ястия след залез слънце. Това е превърна гриса и финото пшенично брашно, използвано за хляб и сладкиши в ценна стока в Алжир.

"Малките количества, които ми се доставят пазя само за най-редовните си клиенти", заяви собственик на магазин в Ел-Ашур – област в Алжир.

В Аржентина дефицитни пък се оказаха яйцата: 30 от тях преди кризата струваха само 160 песо, или 2,35 долара, а сега могат да се купят за минимум 240 песо или 3,52 долара.

Ако много държави вероятно ще излязат от строгите ограничения с армия от новоизлюпени готвачи, то Австралия ще се окаже с уникални домашни градини. Там особено търсени станаха бързо растящите пълзящи растения – естествен щит срещу любопитството на съседите по време на карантина.

Още: "Развитието на коронавируса по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com