Сухо вино – какво представлява това изкушение?

14828
Сухо вино – какво представлява това изкушение?
Снимка: iStock

Празник е и имате повод да напълните чашите или очаквате гости, за които сте отрупали масата? А какво е питието, с което ще вдигнете наздравици? Времето застудява, температурите падат стремително под нулата, поради което неминуемо си спомняме за греяното вино – изкушение за сетивата, което стопля и тялото, и душата, и атмосферата.

А знаете ли кое вино е най-подходящо за целта? Познато още от Древен Рим, комбинирано днес с любими подправки и плодове, различни за различните народи и традиции – индийско орехче, ванилия и кардамон, или френска рецепта с коняк и цитруси, или британските любими лимони, канела и карамфил, греяното вино се нуждае от идеалната основа, а такава е сухото вино и особено сухото червено вино. Сигурно си задавате въпроса сухо вино какво представлява и защо именно то е най-подходящото за изкушението с подправки и плодове, наречено греяно вино?

Още: Кое вино е по-полезно - бяло или червено

Сухо вино – какво представлява и как да го разпознаем?

Сухото вино е пълна противоположност по отношение на захарта на сладките вина и за разлика от тях не съдържа захар или съдържа незначителни количества, които по законите в ЕС могат да бъдат до девет грама захар на литър, макар че повечето сухи вина съдържат в пъти по-малко захар. Качественото сухо вино има не повече от грам на литър захар и именно то се препоръчва за любимото греяно вино. Сухо е и виното,което ще ви трябва, за приготвяне на редица рецепти и маринати с вино. В кулинарния свят по правило в рецептите най-често се използва именно сухото вино. Как да го разпознаете обаче?

  • Не може да различите дали виното е сухо, или не, въз основа на сорта грозде Макар да има сортове, които по-често се използват за сухи вина, от всеки сорт грозде може да се направи и сухо, и сладко вино. Сортът няма значение. Сладостта е избор, който винарната прави.
  • Трудно бихте различили някои сухи вина и само по вкуса, който може да е сладък, но въпреки него виното да не съдържа захар и да е сухо, като сред причините виното да се усеща сладко е глицеринът – страничен продукт от ферментацията, допринасящ за вискозитета на виното и създаващ усещането за лека сладост. Някои плодови вина също се определят от потребителите като „сладки“, макар да не съдържат никаква захар. Валидно е и обратното – вино с много висока киселинност и захар може да има по-сух вкус, отколкото е в действителност. Така че, когато се колебаете сухо вино какво представлява и сухо ли е виното в чашата ви, разчитайте не толкова на небцето си, колкото на отразеното на етикета на бутилката на избраното от вас вино.
  • Сухи вина може да откриете както сред червените и белите вина, така и сред пенливите такива, но никога сред десертните, които поправило не са сухи вина.

Защо сухото вино е най-подходящо за приготвяне на греяно вино?

Разбрали сухо вино какво представлява, неминуемо си задавате следващия въпрос – защо именно него да изберете за приготвянето на греяното вино. Не е ли по-логично, щом в греяното вино се слагат плодове, сладки съставки, аромати и подправки, да търсите сладко вино? Оказва се, че ароматът на подправките, сладките нотки и плодовете, които използвате, за да приготвите греяно вино, се разгръщат най-добре и усещат най-ярко и впечатляващо, ако се прибавят към неутрална  основа, каквато е сухото вино.

Още: Мощен ключ към дълголетието: Напитката, която преди се смяташе за вредна - се оказа полезна

Повечето рецепти са с червено сухо вино, но бялото също се превръща в разкошно изкушение за сетивата, ако го използвате за приготвянето на греяно вино. И тук – при бялото вино – е важно да търсите сухо вино или най-малко полусухо, като причините са същите, които споменахме, по отношение на червеното вино.  А защо не зарадвате всички с няколко различни рецепти с различни подправки и вина, от които да приготвите греяно вино за всеки вкус? Празник е все пак. Наздраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com