Свекървата никога не хвърля обвивката на лука и други кори

2387
Свекървата никога не хвърля обвивката на лука и други кори
Снимка: iStock

Повечето от нас след обелването на определени плодове и зеленчуци моментално хвърлят обелките в коша. Това обаче понякога може да се окаже във ваш ущърб, защото в обелката се съдържат много полезни вещества и имат редица свойства и приложения. В следващите редове ще ви представим няколко примера за обелки и кори от най-консумираните плодове и зеленчуци у нас. Вижте и кои са те:

Семки от пъпеш

Още при разрязването на пъпеша семките биват изхвърляни моментално. Следващият път ги запазете, тъй като именно те са богати на полезни вещества като витамин Е, магнезий, както и протеини и фибри. За да ги хапвате и да се възползвате от свойствата им, ги наредете в тава и ги изпечете във фурната.

Обвивката на лука

Лучената обвивка е богата на веществото кверцетин, което е известно със свойствата си да понижи високото кръвно налягане, както и е полезен за укрепване на имунната система. Може да ги сварите както самостоятелно, така и в комбинация с други полезни зеленчуци, след което да изцедите отварата от зеленчука. 

Защо да не изхвърляме обелките от картофите?

Кората на динята

В кората на динята се съдържа цитрулин - известна аминокиселина, която има полезен ефект върху кръвообращението. Не я изхвърляйте, а я нарежете и пасирайте в блендер или пък я добавете в плодовата си салата. От нея може да направите и мелба, както и смути, които да ви охладят и освежат в летните горещи дни. 

Листа от целина

Листата на целината също не бива да се подценяват и изхвърлят, тъй като съдържат добри количества магнезий, калций и витамин С. Можете да ги добавите към домашната си супа.

Картофени обелки за сочни и сладки малини - това е тайната на опитните градинари

Кората на портокала

Портокалите са сред любимите цитрусови плодове, богати на полезни вещества. Добавете ги към плодовата салата, направете си пресен сок или пък ги хапвайте самостоятелно - те запазват полезните си качества. Но не забравяйте и за кората им - вместо да я изхвърлите намерете приложение на портокаловата кора и хапвайте и нея - настъргана върху риба или месо, както и добавка в някои десерти. Ако не ви притеснява вкусът й, можете да я хапнете и самостоятелно, след като например сте аранжирали чинията си с нея. Портокаловите кори засилват дейността на храносмилателния тракт. В тях също има добри количества от мощния антиоксидант витамин С, който е особено важен за здравия имунитет.

Следващият път се замислете преди да изхвърлите обелките на любимите си плодове и зеленчуци - от тях могат да се получат наистина интересни и полезни неща. Необходимо е само да се сдобиете с нужната креативност и информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com