Събуждането с аларма на телефона повишава кръвното налягане

795
Събуждането с аларма на телефона повишава кръвното налягане
Снимка: iStock

Непрекъснатото пиукане на алармата на телефона се е превърнало в неразделна част от съвременния живот, като служи за тласък, който събужда хората от съня им. Въпреки че удобството на използването на алармата на телефона е неоспоримо, последните проучвания показват, че събуждането под острите тонове на алармата може да има не само психологическо въздействие - то може потенциално да повиши нивата на кръвното налягане.

Идеята, че събуждането с алармата на телефона влияе на кръвното налягане, се дължи на внезапния и изненадващ характер на звуците на алармата. Когато силен и внезапен шум прекъсне спокойното състояние на съня, той задейства реакцията на организма "борба или бягство". Тази физиологична реакция, предназначена да подготви организма за потенциални заплахи, включва освобождаване на хормони на стреса като адреналин и повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Имате проблеми със събуждането рано сутрин? Следващите редове са за вас!

При тези, които използват телефоните си като будилници, стряскащият характер на алармените сигнали може да предизвика внезапно повишаване на кръвното налягане, което да постави тялото в състояние на готовност. Сърдечно-съдовата система на организма реагира на стресовите фактори, като стеснява кръвоносните съдове и увеличава силата, с която сърцето изпомпва кръвта. Макар че тази реакция е от съществено значение в истински спешни ситуации, ежедневното събуждане от алармата на телефона може да доведе до хронично повишаване на кръвното налягане с течение на времето.

Изследванията в тази област са все още в начален стадий и не всички проучвания дават последователни резултати. Въпреки това някои резултати показват, че видът и интензивността на алармените звуци играят роля за потенциалното въздействие върху кръвното налягане. Суровите и внезапни звуци, каквито обикновено се срещат в алармите на телефоните по подразбиране, изглежда имат по-изразен ефект в сравнение с по-меките, постепенно нарастващи звуци.

Събуждането сутрин с аларма е вредно за здравето

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към звуците на алармата са различни и не всеки може да изпита значително повишаване на кръвното налягане при събуждане с аларма на телефона. Фактори като вече съществуващи здравословни състояния, общи нива на стрес и качество на съня също могат да допринесат за променливостта на реакциите.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи категорична връзка между събуждането с аларма на телефона и повишеното кръвно налягане, хората, загрижени за сърдечносъдовото си здраве, могат да обмислят проучване на алтернативни методи за събуждане. Постепенните звуци на алармата, успокояващите звуци или дори алармите с естествена светлина могат да бъдат потенциални алтернативи, които свеждат до минимум рязкото събуждане и потенциално смекчават неблагоприятните ефекти върху кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com