Съвети как да проверим качеството на храната още докато сме в магазина

5034
Съвети как да проверим качеството на храната още докато сме в магазина
Снимка: iStock

Когато купувате продукти в магазин, можете ли да сте сигурни, че са полезни за вашето здраве? Диетолозите отдавна са препоръчали четенето на етикетите, за съжаление повечето от нас не го правят. Какво всъщност означава „здравословна храна“ и как да разберете дали даден продукт е подходящ за вас? Производителите изкушават с лозунги като: пълнозърнесто, здравословен избор, без захар или без мазнини. Въпреки това не трябва да им се вярва напълно. Ето какво да търсите в магазина:

Четете етикетите

Прочетете списъка със съставките, особено първите три. Съставките трябва да бъдат изброени по най-високо съдържание. Така че, ако вашият първи приоритет са захарта, обогатеното пшенично брашно и други по-малко здравословни съставки, най-добре е да поставите продукта на рафта.

Отбележете колко дълъг е списъкът със съставките

Богатите хора НИКОГА не си купуват тези 4 неща

Финансовото положение винаги е било актуална тема сред хората. Винаги е имало и ще има разделение между обществото заради финансов факт...

Ако нямате време да прочетете за всяка съставка на етикета, отбележете колко дълъг е списъкът. Колкото по-дълъг е той, толкова по-лош е продуктът. Здравословните продукти обикновено не се нуждаят от толкова много подобрители и консерванти. Ако не разбирате съставките на етикета, не купувайте продукта.

Обърнете внимание на добрите мазнини

Въпреки че обръщането на внимание на съдържанието на мазнини е много важно, трябва да се концентрирате върху правилните видове мазнини. Премахнете трансмазнините от диетата си и намалете количеството наситени мазнини в полза на ненаситените мазнини.

Търсете продукти с надпис 100%

Проверете дали на опаковката пише, че например хлябът е 100% пълнозърнест. Производителите на продукти като хляб и други въглехидратни продукти много често заблуждават клиентите, като пишат на опаковката, че продуктът е пълнозърнест или многозърнест. Всъщност това няма много общо с истината, което може лесно да се провери на етикета. Същото важи и за соковете. Трябва да проверите реалния процент на сока, защото ако не е 100% обикновено е предимно захар.

Трикове, с които да разберем дали храната е прясна и качествена в магазина

Гарантира ли високата (или пък ниската) цена качеството и свежестта на продуктите на своите потребители? Истината е , че бихме могли д...

Ако едно ястие може да се приготви бързо, то не е здравословно

Здравословната храна обикновено не може да бъде приготвена за по-малко от три минути. Замразените ястия на една ръка разстояние не са питателни. Ако искате да си купите нещо необработено, за съжаление ще трябва да прекарате известно време в кухнята, но има продукти като чушки, които могат да се режат само на лентички и имате готова, бърза и здравословна закуска!

Проверете срока на годност на продукта

Ако храната не се развали след няколко дни, има вероятност в нея да са добавени добавки и консерванти. Продуктите, които са обогатени, често имат дълъг срок на годност. Храните с по-кратък срок на годност са по-здравословният избор.

Помислете дали купувате необмислено

Искате ли да давате два пъти по-малко пари за храна? Последвайте тези 3 съвета

Храната е основното перо в бюджета на българските домакинства. Ако оставяте половината си заплата в супермаркета, но ви се иска да пром...

Магазините за хранителни стоки имат своя собствена стратегия, когато става въпрос къде да поставите продуктите си. Храненето на гишето често е най-малко питателно, но както показват многобройни потребителски проучвания, хората купуват неща, които обикновено не биха купили, ако бяха установени другаде. По-здравословните продукти обикновено са в края на магазина, за да изкушат клиента първо с други продукти, не непременно здравословни, например чипс или сладки напитки.

Не забравяйте за фибрите

Много хора гледат на калориите като на първо нещо, когато четат етикет. Следващия път, когато пазарувате, опитайте се да не го гледате изобщо и вместо това се съсредоточете върху хранителните вещества. По-важно е да обърнете внимание на стойността и качеството на продукта, но да не забравяте да проверите дали продуктът има фибри за подпомагане на храносмилането и усвояването на храната.

Проверете съдържанието на захар

Струва си да анализирате диетата си в това отношение, тъй като изследванията показват, че захарта води до пристрастяване. Прекомерната консумация на захар също се отразява негативно на функционирането на мозъка и причинява високо кръвно налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com