Съвети при избор на подова настилка

7013
Съвети при избор на подова настилка
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали е паркет, ламинат, PVC, мокет или корк - изборът на подови настилки е огромен. В нашето сравнение на подови настилки ние ви даваме полезна информация, която да ви помогне да я изберете правилно.

Изберете правилното подово покритие

Подовата настилка трябва да издържи много. Подходящи са различни материали в зависимост от това колко интензивно се използва и в кои помещения се полага. Паркетът и дъските са вечна класика, когато става въпрос за подови настилки. Килимите и корковите подове също създават топла и домашна атмосфера .

Ламинатът е сравнително лесен за поддръжка. Плочките все още са първият избор във влажни помещения като бани и тоалетни за гости . Като алтернатива има подови настилки от PVC или винил.

4 страхотни трика за лесно почистване на килим

Ламинат

Ламинираният паркет е популярен като относително евтино подово покритие, което може да се постави сравнително бързо благодарение на системата за щракване. Подовото покритие се счита за лесно за грижа и изглежда подобно на паркета. Ламинатът не е от истинско дърво, а предимно от МДФ плоскост, лепен декор и покритие от синтетична смола.

У дома ламинираният паркет е идеален за трапезарията и хола. Но ламинатът също често се полага в коридора, както и в детската стая и спалнята. Благодарение на външния вид на дърво, подът разпространява естествено топла атмосфера.

Съвет: Много хора намират подовото отопление за много приятно. Можете да разберете от информацията на производителя дали желаният ламинат може да се постави върху подово отопление. Важно е да имате ниско термично съпротивление и да посочите допустимата повърхностна температура върху опаковката.

Ламинатът е особено устойчив на абразия, драскотини, натиск и удар. Дори изгарянията от цигари и UV светлината имат малък ефект върху пода. Само ако избършете с нещо твърде влажно, ламинатът може да набъбне във фугите. Поради тази причина обикновеният ламиниран паркет не е подходящ за кухни или бани.

Съвет: Ламинатът за мокри помещения с пластмасови опори е по-малко податлив на влага и може да се полага във влажни помещения като банята.

Ламинираните подови дъски се полагат плаващи. Основната пароизолация предпазва от проникване на влага и изолацията от ударен звук е от съществено значение за комфорта.

5 лесни трика да премахнете драскотините по ламината

Паркет

Паркетът е съставен от хоризонтални масивни дървени елементи. Естественият материал се чувства топъл и допринася за домашна атмосфера в стаята. Това прави подовата настилка особено подходяща за всекидневната, както и за спалнята и детската стая. Ако искате да използвате подово отопление, уверете се, че е подходящо, когато купувате паркет.

Забележка: Подът може да се нарече паркет само ако действителният износващ слой е с дебелина най-малко 2,5 мм. Колкото по-дебел е този слой, толкова по-често можете да го шлифовате и да направите пода отново да изглежда като нов.

Паркетът е доста лесен за грижа. Запечатаният паркет може да се избърше с влажна кърпа. От време на време трябва да третирате омасления паркет с подходящ продукт за грижа за дървото .

Дървото е от решаващо значение за здравината и външния вид на паркетния под. Можете да избирате от твърда дървесина като дъб, ясен и орех, но за паркет са подходящи и клен и други видове.

Предварително завършен паркет

Готовият паркет се състои от два до три слоя . Най-горният слой обикновено е вече обработен, например намазан с масло или четка.

Забележка: По-добре е да не шлайфате предварително завършен паркет с MDF носачи и фурнир. В противен случай дебелината на износващия слой е решаваща. Можете да шлайфате готовия паркет само веднъж или два пъти, ако изобщо го направите. Масивният паркет, от друга страна, понася около четири до осем повърхностни обработки с шлифовъчната машина. Колко често шлайфате паркета зависи до голяма степен от използването на подовото покритие. Шлайфането на всеки десет до петнадесет години има смисъл.

Готовият паркет е по-лесен за полагане от масивния паркет. Много продукти могат просто да се сглобят с помощта на клик системата или да се залепят по цялата повърхност . Дъските 1-ленти и корабните подове са типични примери за готов паркет.

Изборът на материал е от решаващо значение за външния вид, а също и за дълготрайността. Дъб, бук, ясен, бреза или клен са особено здрави. Евтини алтернативи са иглолистни дървета като бор или смърч.

Този разтвор придава блясък на ламината, а стаята ухае страхотно

Корк

Коркът е естествен строителен материал и създава приятна атмосфера в помещението.

Корковите подове са идеални за трапезария и хол. Естественият материал създава уютна атмосфера там. В спалнята и детската стая изолационната основа е особено подходяща и осигурява топли крака след ставане.

Коркът е идеалното подово покритие за ходене бос у дома. Еластична коркова подложка поддържа приятно усещане при ходене. Освен това материалът заглушава звука от стъпки, така че не е необходима допълнителна шумоизолация на крака за твърди коркови подове. Коркът е лесен за грижа и е издръжлив. Но тежките мебели могат да оставят вдлъбнатини в подовото покритие с течение на времето.

Забележка: Ако искате да поставите корк в банята или други влажни помещения, това по принцип е възможно, но повърхността трябва да бъде запечатана, за да се предотврати проникването на влага в порите.

Коркът се залепва директно на пода отдолу с коркови плочки или се полага като корков паркет, подобно на ламинат . Ако имате подово отопление отдолу, уверете се, че корковият под е подходящ за това.

Коркът е също толкова универсален, колкото и другите подови настилки: можете да закупите коркови подови настилки с естествен вид или с декоративен слой, например във вид на камък или бетон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com