Тайната рецепта на щастието се оказа във високите очаквания

2900
Тайната рецепта на щастието се оказа във високите очаквания
Снимка: iStock/Guliver

Финландия бе обявена за шеста поредна година за най-щастливата държава в света. Има редица теории, които обясняват защо тази страна продължава да заема челно място в класацията по щастие - от по-голямото равенство на доходите до времето, прекарано сред природата.

Но един финландски професор по социология обяснява позицията на страната с "реалистичните граници на очакванията за добър живот". Той смята, че финландците са щастливи, защото нямат прекалено високи очаквания.

Анализ, публикуван в „Science Alert” обаче, твърди друго: "Трябва ли всички ние да намалим очакванията си, за да бъдем по-щастливи? Психологическите изследвания сочат обратното".

Високите очаквания са важни, защото ни позволяват да мечтаем и да си създаваме цели, за които да работим. Чрез процес, наречен умствено противопоставяне, ние създаваме преценки за очакванията си за бъдещето и решаваме кои мечти са реалистични и кои трябва да изоставим.

Представете си, че живеете живот с много приятели около себе си. Ако седите сами вкъщи и мечтаете за това и се чувствате тъжни от реалността, в която сте самотни, мисловното противопоставяне ви помага да идентифицирате мечтата си, да предвидите потенциалните пречки, да планирате да предприемете действия за преодоляването им и да преследвате цел, която ще ви помогне да намерите приятели, например да се присъедините към клуб.

Така че високите очаквания, когато са реалистични, могат да послужат като мотивация за промяна.

Те също така ни поддържат оптимистично настроени, за да продължим да действаме в условията на трудност. Когато на някого се случи нещо лошо и той развие очакване, че всичко ще се оправи - въпреки несгодите и дори ако в момента това изглежда нереалистично, това може да го накара да направи положителни стъпки напред.

ОЩЕ: 7 навика, които ще ви помогнат да намерите щастие

Например очакването ви да намерите партньор за цял живот може да намалее, когато връзката ви се разпадне. Ако обаче продължите да имате високи очаквания, че ще срещнете подходящия човек, е по-вероятно да се присъедините към сайт за запознанства и да търсите нови възможности за запознанства.

Ниските очаквания подкопават нашата увереност

Ниските очаквания ограничават способността ни да се развиваме и израстваме. Ниските очаквания, че ще постигнем това, на което се надяваме, не е добър начин за адаптиране към промените в живота и може да доведе до чувство на безпомощност и отчаяние.

Когато имаме ниски очаквания за успех след неприятности, е по-вероятно да се откажем дори когато шансовете ни за успех са обективно високи.

Така че високите очаквания могат да ни помогнат да се адаптираме към променящите се обстоятелства. Те са признак на устойчивост, адаптивност и благополучие.

Очаквания към другите

Въпреки че е полезно да поставяме високи очаквания към себе си, ние също така сме склонни да постигаме по-добри резултати, когато другите хора имат високи очаквания към нас. Това се нарича ефект на Пигмалион.

Убеждението ни, че другите ни възприемат като способни и вярват, че можем да постигнем повече, отколкото си мислим, ни подтиква да се представяме по-добре. По същия начин, когато другите имат ниски очаквания към нас, ние обикновено се представяме по-зле.

За да запазите щастието, запазете ТЕЗИ 6 неща в дълбока ТАЙНА

Казва се, че когато изречем наша мечта на глас, шансовете тя да се сбъдне намаляват значително. Това се случва и заради хората, пред ко...

Ефектът на Пигмалион е широко тестван на работното място и в образованието, като резултатите са сходни.

Кога високите очаквания могат да бъдат лоши?

Прекалено високите очаквания могат да имат отрицателни последици. Представете си, че сте надценили уменията си и сте си поставили твърде голямо предизвикателство. Това може да доведе до разочарование и дори до тревожност.

ОЩЕ: 5 прости закона, които ще ви помогнат да намерите щастието

За да неутрализирате това, единственото, което трябва да направите, е да се върнете към ниво, което по-добре съответства на нивото на уменията ви - което намирате за предизвикателство, но на което сте способни да постигнете високи резултати.

Да речем, че организирате вечеря за приятелите си. Ако се ангажирате с приготвянето на изискано ястие, което е твърде трудно, тревожността ви може да достигне толкова високи нива, че да не можете да се насладите на собствената си вечеря.

Популярни изрази, които могат да съсипят живота ви и да затворят пътя към щастието

Понякога казваме фрази, без да мислим как те влияят на нашата съдба и енергия. Има няколко израза, които могат да блокират пътя ни към ...

Вместо това можете да намалите очакванията си и да приготвите ястие, което не изисква толкова много умения, но все пак е предизвикателство за вас (и което несъмнено ще се хареса на приятелите ви).

Управление на очакванията

Всички ние имаме копнежи, желание за идеална версия на живота си. Някои от копнежите ни се превръщат в цели (например да стана родител), а други - в желание за цял живот, което вероятно никога няма да се сбъдне (например да спечеля X Factor).

Една от причините, поради които хората може да не искат да имат високи очаквания, е, че искат да се предпазят от разочарование, когато надеждите им не се реализират, което е основателно опасение.

Въпреки това, ако се научим да управляваме емоциите си, когато се появят тъга и разочарование, това ни помага да се справяме по-ефективно с несгодите.

Плюсовете на високите очаквания, които ни мотивират, надделяват над минусите, както и над всякаква "защита", която може да получим от ниските очаквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com