Тайната зад "плуването" на астронавтите в космоса

1443
Тайната зад "плуването" на астронавтите в космоса
Снимка: Pixabay

Откакто човека полетя в небето и се замисли за звездите, въпросът за това как астронавтите се движат в космоса е източник на вълнение и любопитство. За мнозина това може да изглежда като магия или научна фантастика, но наистина има научно обяснение зад това феноменално явление.

Едно от първите неща, които трябва да разберем, е, че плаването в космоса не е същото като плаването във вода. Водата има плътност, която позволява на хората и обекти да плуват в нея. В космоса обаче няма такава плътност или опора, както я има във водата, което означава, че обектите ще продължат да се движат, ако не се приложат сили, за да ги забавят или спрат.

Още: Гигантски "мехур" в Космоса може да е източник на мощни космически лъчи

За да се движат в космоса, астронавтите използват различни методи и технологии. Един от основните методи е използването на ракетни двигатели и реакционни маневри. Тези двигатели използват закона на запазването на импулса, който казва, че за всяко действие има равна по сила и противоположна по посока реакция. Когато астронавтът изстреля ракетния двигател, изпускащ гориво в пространството, той се движи в посока, обратна на изхвърленото гориво.

Освен ракетните двигатели, астронавтите използват и гравитационните сили за пътуване в космоса. Гравитацията на Земята или друг обект може да бъде използвана за ускоряване или забавяне на космически апарати чрез гравитационни маневри. Това е известно като гравитационна асистенция и е често използвано в космическите мисии за пътуване до далечни планети или зони в Слънчевата система.

Освен тези техники, астронавтите използват и специални космически костюми и приспособления, които им помагат да се движат в безтегловно състояние. Тези костюми имат вградени системи за поддръжка на живота, за да осигурят необходимите условия на астронавтите.

Още: Дългият живот в Космоса променя естеството на връзките между мозъчните клетки

Така че, астронавтите се реят в космоса, използвайки комбинация от технологии, закони на физиката и специални приспособления. Въпреки че може да изглежда като нещо от научнофантастичния свят, плаването на астронавтите в космоса е наистина реалност, която се основава на нашето разбиране за природата на вселената и инженерните постижения на човечеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com