Тайните на хората със силен имунитет, които боледуват веднъж на няколко години

3101
Тайните на хората със силен имунитет, които боледуват веднъж на няколко години
Снимка: iStock/Guliver

Защо да не се наредите на опашка за плодове и зеленчуци, вместо да стоите на опашка в аптеката? Колко наистина знаете за витамин С и как той действа? Вземете нещата в свои ръце и се погрижете за тялото си!

Днес повечето от нас се притесняват за здравето си и искат ефективно да избегнат болестта. На обществени места носим маска, а в случай на първи симптоми на настинка, заставаме на опашка до аптеката, а какво ще кажете за естествените методи? И как така съседа от долния етаж е винаги здрав и никога не боледува?

Много се говори за неблагоприятното въздействие на бързото хранене, газираните напитки и сладкишите върху тялото ни, но в контекста на затлъстяването. Това заплаха ли е за имунитета ни?

Да разбира се! Не забравяйте, че преработените храни са пълни с хранителни добавки, багрила, втасатели и консерванти. Тези съставки значително подкисляват организма. Те са източник на нежелани прости захари и транс -мастни киселини, които увеличават концентрацията на свободни радикали и по този начин влошават функционирането на целия организъм, включително имунната система.

Транс мастните киселини са силно вредни за здравето, могат да увредят клетъчните мембрани, да блокират ензимите и да допринесат за развитието на атеросклероза и неопластични промени. Продуктите на окисляване на мазнините в печени или пържени храни също могат да причинят стомашно-чревни смущения. Най-вредни са токсичните съединения, образувани от полиненаситени киселини при продължително нагряване на мазнините при високи температури.

Какво трябва да знаем за антиоксидантите? 

Антиоксидантите са химикали, които инхибират окислителните реакции в организма. Това означава, че малки дози от тях инхибират процеса на образуване на свободни радикали, т.е.молекули с недвоен електрон. Поради този факт те ефективно защитават клетките ни от увреждането им, допринасяйки за намаляване на сърдечно-съдовите и онкологичните инциденти, а също така силно подпомагат имунитета ни. Антиоксиданти могат да бъдат намерени в зеленчуци и плодове със силен цвят: патладжан, домати, тиква, моркови, арония, боровинки и боровинки, както и в зелен чай, какао и подправки.

А какво е чесънът? Не всеки го харесва, така че може би може да бъде заменен с нещо?

Вярно е - чесънът може да е дразнещ с интензивната си миризма, но е естествен антибиотик. Съдържа алицин, вещество със силни антибактериални и антивирусни свойства.

Влияе ли пиенето на вода върху имунната ни система?

Определено. Всяка биохимична реакция, която протича в нашето тяло, винаги се осъществява във водната среда. Нашият мозък е 80% вода, а тялото ни 60-70%. Не е трудно да се предположи, че правилната хидратация е от решаващо значение за функционирането на целия организъм, включително имунната система.

Сега нека преминем малко към витамините. Нека започнем с най-популярния, витамин С. 

Вярно е, че в хранителните добавки могат да се намерят много по-големи количества витамин С, отколкото в естествената храна, но това не е най-важното. Един от ключовите въпроси тук ще бъде степента на усвояването му в организма. И в тази категория плодовете и зеленчуците определено печелят. Така че няма смисъл да консумирате конски дози витамин С, като приемате хранителни добавки, защото по-голямата част от приемания от нас витамин ще се екскретира с урината. Разнообразната диета и цветовете в чинията ни ще повлияят директно на нивото на витамин С в тялото ни. Нека се уверим, че в ежедневната диета не липсват горски плодове (дори замразени), чушки в 3 цвята, броколи, магданоз, домати и ябълки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com