Тайнствените и съдбоносни числа

6250
Тайнствените и съдбоносни числа
Снимка: iStock

Както е известно, много хора вярват, че определени числа носят нещастие. По тази причина даже в някои сгради липсва 13-и етаж – а от 12-и се изкачваш направо на 14-и. Но съществуват суеверия, свързани и с други числа.

Числото 17 в Италия. В Италия освен обичайния суеверен страх от „прокълнатата дузина“ 13, за зловещо се счита и числото 17. Едно от възможните обяснения евентуално се крие в (по-точно „върху“) гробовете на древните римляни, където често се изписвала думата „VIXI“ - на латински „живях“ или „животът ми приключи“. Ако обаче сметнем, че в надписа са използвани не букви, а римски цифри, ще получим: VI + XI = 6 + 11 = 17.

Числото 13 в съдбата на прочути хора. Йохан Волганг Гьоте обикновено прекарвал петък, 13-ти, в своето легло от опасения, че каквото и да стори, рискува да причини нещо лошо.

В такъв ден Бисмарк не подписвал абсолютно никакви документи.

Когато английската кралица Елизабет посетила Германия през 1965 г., организаторите на пътуването забелязали в последния момент, че влакът идва на коловоз 13 на жп-гарата. Наложило се спешно да сменят коловоза.

Наполеон никога не започвал сражение в петък, 13-ти.

Обаче, има хора, които пък, напротив: считат, че 13 им дава добри шансове. Например, първият пилот, прелетял Атлантика - Чарлз Линдберг, всъщност не бил първият, а 13-ият, който се опитал да стори това. Но 12 опита преди него завършили с неуспех.

Композиторът Арнолд Шьонберг се страхувал ужасно от „дяволската дузина“ - тя го и погубила. Той умрял на 76-годишна възраст; по мнението на личния му астролог, тя била фатална за Шьонберг, понеже сумата от числата е 13. А композиторът починал в петък, 13-и.

Числото 42. Малцина знаят, че числото 42 е твърде мистично и необикновено. Така, например, в древноегипетската „Книга на мъртвите“ се утвърждава, че подир смъртта си хората ще отговарят за 42 смъртни гряха, извършени от тях, пред 42 божества.

Преди да изостави тленното си тяло и да остане завинаги в „астрала“, Буда отговарял на въпроси в продължение на 42 години.

В разказа на Николай Гогол „Нос“ главният герой трябва да служи до 42-годишна възраст – по този начин оправдава своето силно нежелание да се обвърже с брак.

Молитвата „Ана бе коах“, позната на почитателите на учението Кабала, се състои от 7 реда, а всеки отделен ред съдържа 6 думи (7 x 6 = 42). Също така, има твърдения, че Кабала започва да се изучава едва след 42-годишна възраст.

42 е символично в живота и творческата съдба на знаменития руски поет К. Балмонт - роден 42 години след бунта на декабристите. Сътрудничи в емигрантското списание „Червено знаме“, излизащо в Париж, и отпечатва в него 42 стихотворения. Константин Балмонт умира в 1942 г.

Същото число се среща в книгата на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата": "Тогава кралят записа набързо нещо в бележника си и извика: „Тишина! Закон номер 42: Всички лица, по-високи от миля, веднага да напуснат залата на съда!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com