Тази напаст оцелява без глава, храна и напитки

9035
Тази напаст оцелява без глава, храна и напитки
Снимка: iStock

Хлебарките са насекоми, които никой стопанин не иска в дома си. Хлебарките са устойчиви на много мерки за контрол, размножават се с бързи темпове и се разпространяват също толкова бързо. Вижте най-важната информация за тях.

Хлебарките с лекота избират къщите, но също и големите жилищни блокове за свое местообитание. Можете да ги срещнете и в хотели, ресторанти или в близост до магазини.

Хлебарките не се страхуват от температурни колебания. Те могат да функционират до една седмица с отрязани глави и да задържат дъха си до 40 минути. Могат да издържат и седем дни без вода и храна. 

Те се размножават с бързи темпове. Една женска хлебарка произвежда до 128 яйца. Освен това тялото на хлебарките произвежда ензими, които предпазват насекомото от токсични вещества. Всичко това превръща хлебарката в истински майстор на оцеляването.

Откъде идват хлебарките в дома? Какво ги привлича?

При хлебарките сетивата са изострени до краен предел. Първата им цел обаче са местата, където лесно могат да се намерят храна и вода. Ето защо хлебарките най-често се появяват в домове, в които не се полагат грижи за чистотата.

Хлебарките се хранят с остатъци от храна, хранителни отпадъци, както и с масла и мазнини. Привличат ги и влажни места като бани, кухни и мазета. Небрежните съседи или липсата на чистота в дома също могат да бъдат причина за появата на хлебарки в дома.

Ако видите ТОВА, то значи в дома си имате хлебарки

Как можете да разберете дали в дома ви има хлебарки?

Натъкването на хлебарка обикновено е случайно. Насекомите са активни предимно през нощта. Затова много хора ги виждат за първи път, когато се събуждат, например за да пият вода или да отидат до тоалетната.

В допълнение към пряката среща с хлебарка, присъствието на насекомите може да се разпознае по техните изпражнения. Това са малки, тъмнокафяви изпражнения. Хлебарките ги оставят в местата за хранене и размножаване. Когато пораснат, те изоставят карантиите си, които също се виждат. При голяма инвазия се забелязва и характерната миризма на горчивина.

Какво не обичат хлебарките? Това може да ги изплаши

Въпреки че хлебарките проявяват голяма устойчивост на контрол, ако се установят на определено място, има няколко неща, които те особено не харесват. Първото от тях е чистотата и хигиената, поддържането на ред.

За отблъскване на насекомите се използват и етерични масла, лимонова вода или органични киселини. Необходимо е също така да се ограничи достъпът до това, с което се хранят хлебарките: остатъци от храна, хляб или млечни продукти. 

Струва си да се отбележи и връзката - хлебарки и светлина. Насекомите не обичат светли места. Затова те се крият на влажни и тъмни места. Когато са изложени на светлина, те бягат от лъчите. 

Домашни методи за справяне с хлебарките

Хлебарки и болести. Опасни ли са хлебарките за хората?

Хлебарките, за разлика от много други насекоми, не представляват пряка заплаха за хората. Те не хапят и нямат отрова. Въпреки това, поради местата, в които действат, които са влажни и мръсни, те могат да пренасят бактерии, вируси и патогени. Хлебарките също така предизвикват алергични симптоми: ринит, кашлица, обриви и астма. Те се причиняват от изпражненията на насекомите и цветния прашец. 

Хлебарките могат да се срещнат не само в дома, на сметището, в склада или в обществените тоалетни

Насекомите функционират на открито. Първоначално те са обитавали естествени местообитания. Те са включвали дъждовни гори и пустини, където са се хранели с растения, органични отпадъци, мърша и яйца. От гледна точка на източниците тяхната функция в екосистемата е била същата като тази на сапрофитните насекоми, като са помагали за разграждането на органичните вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com