Тествайте се: 4 неочевидни признака, че пиете твърде много алкохол

4835
Тествайте се: 4 неочевидни признака, че пиете твърде много алкохол
Снимка: iStock

Искате ли да знаете къде е границата между доброто прекарване и нездравословната зависимост? Казваме ви как да определите дали в живота ви има твърде много алкохол.

Чаша вино или коктейл на дългоочаквана среща е едно от простите удоволствия в живота, но по време на новогодишните празници всички сме склонни да пием малко по-често от обикновено. Но как да разберете, че прекрачвате границата на разума, рискувайки не само текущото си благосъстояние, но и цялостното си здраве? Има няколко аларми, които могат да ви кажат, че е време да намалите количеството на силните напитки в живота си или да ги откажете напълно.

Забелязвате объркване, апатия, сънливост и други здравословни проблеми

Редовното пиене на твърде много алкохол може да увреди нервните окончания и да повлияе на нивата на химичните вещества (невротрансмитерите) в мозъка. Това може да причини много физически проблеми, като един от най-тежките е развитието на енцефалопатия на Вернике.

Това е тежко неврологично разстройство, което се развива, когато мозъкът на човек не получава достатъчно тиамин (витамин B1), а неговите физически симптоми включват проблеми със зрението и самото движение на очите, увреждане на черния дроб и мускулна координация и произтичащо от това движение. Други симптоми на енцефалопатията на Вернике: объркване, затруднена концентрация, безразличие.

Как се разпознават ранни признаци на алкохолизъм?

Не са Ви правени чернодробни изследвания

Забелязването на проблеми с черния дроб също е трудно. Няма симптоми, докато увреждането не е сериозно. Но когато нещата станат сериозни, може да изпитате загуба на апетит и тегло, гадене, кървави изпражнения, подуване на корема и глезените, пожълтяване на очите и кожата, объркване и сънливост. Ако редовно пиете много алкохол, препоръчително е да информирате Вашия лекар за това, за да може да извърши подходящи прегледи.

Може да сте развили „толерантност“ към алкохола

Но как можете да намалите риска от злоупотреба с алкохол, за да избегнете всички горепосочени здравословни проблеми? Най-добрият начин е да правите редовни почивки от пиенето на алкохол. По този начин тялото няма да свикне с алкохола и да развие толерантност към него. Британската благотворителна организация Drinkaware обяснява: „Толерантността е физиологичната реакция, която изпитваме към всяко лекарство: колкото повече консумирате, толкова повече тялото ви се нуждае, за да произведе същия ефект.“ Прекъсването на цикъла на пиене е важен инструмент за възстановяване от зависимостта.

Склонни ли сте към алкохолизъм - как да проверите?

Вие не броите единици алкохол

Въпреки това е също толкова важно да се следи не само редовността, но и количеството на консумираните силни напитки. За да се намалят рисковете за здравето, се препоръчва да не се превишава общото количество от 14 единици на седмица, дори по време на празниците. Какво е алкохолна единица? Това са 8 грама или 10 милилитра чист алкохол. По отношение на порциите напитки, сервирани в сувенир, това е половин халба бира (лагер) или сайдер от ниска до нормална сила (приблизително 3,6%) или една малка чаша от 25 ml напитка със сила 40 градуса - коняк, водка, уиски, текила. Малка чаша вино от 125 ml съдържа приблизително 1,5 единици алкохол.

Идеята за броене на алкохолни единици беше въведена за първи път в Обединеното кралство през 1987 г., за да помогне на хората да следят нивата си на пиене. Единиците са лесен начин за намиране на количества. Тази информация трябва да стане не по-малко важна за вас от съдържанието на калории в определени силни напитки.

Имайте предвид, че една единица алкохол е приблизително количеството алкохол, което средностатистическият възрастен може да преработи за един час. Когато тази стойност премине относително безопасни граници, натоварването на тялото се увеличава многократно. Важно е обаче да се разбере, че за някои хора 14 единици на седмица са твърде много. Дори по празници. Важно е да сте чувствителни към сигналите на тялото и да не злоупотребявате с вредни напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com