Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

2711
Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек
Снимка: iStock

Представете си ситуация: изведнъж забелязвате отчетлив звук, идващ отнякъде. Той ви притеснява и това е всичко, върху което можете да се съсредоточите. Но когато попитате другите за това, те нямат абсолютно никаква представа за какво говорите.

Звучи ли ви познато? Ако е така, това може да е знак, че сте силно чувствителен човек. Високочувствителните хора (или HSP) имат засилено възприемане на стимулите в заобикалящия ги свят. Те осъзнават сетивни детайли, които другите просто не забелязват - например шумове, светлини и миризми.

Понякога това може да бъде изтощително, но понякога изострените им сетива могат да бъдат дори спасителни, защото разпознават заплахата преди другите. По какви признаци можете да се причислите към свръхчувствителните хора? Разбираме заедно с психолога Олга Романов.

1. Дълбочина на чувствата

По време на тъжна сцена във филма се разплаквате, докато приятелят ви до вас спокойно хрупа пуканки? Ако това звучи като вас, значи е време да отбележите черта номер едно.

Високочувствителните хора преживяват емоциите по-дълбоко и интензивно от останалите. Те се ангажират емоционално в ситуации, които другите може да не смятат за толкова важни. Емоционалните ви реакции са с повишена сила - усещате щастието, тъгата, любовта и разочарованието с пълна сила.

Кои са най-чувствителните зодии?

2. Уединението, от което се нуждаете

Представете си, че сте на огромно семейно парти: забавен ден, изпълнен със смях, сърдечни разговори и вкусна храна. Но след няколко часа общуване изведнъж усещате силна нужда да се откъснете от целия шум и да се оттеглите за малко в тихо кътче. Това може да ви се стори малко странно, все пак обичате семейството си и се радвате на компанията му. Звучи ли ви познато?

Работата е там, че за свръхчувствителните хора просто не е възможно постоянно да поглъщат всички тези различни енергии и емоции от хората около тях. Те се нуждаят от известно време насаме, за да презаредят емоционалните си батерии.

3. Дълбочина на мисълта

Ако сте човек, който мисли много за всичко - от тайните на Вселената до това да се чуди защо колежката ви си е боядисала косата в синьо, тогава не се колебайте да отбележите този показател.

Вие не просто приемате нещата за даденост, а се опитвате да видите връзките и по-дълбокия смисъл зад тях. Вероятно прекарвате много време в анализиране на това как вие и другите хора се чувствате в различни ситуации и защо. Ако често се губите в мисли, докато изследвате различни възможности и връзки, приемете това като знак, че може би сте силно чувствителен човек.

Истинският мъж вече... е нежен и чувствителен

4. Съпричастност

Случвало ли ви се е да влезете в някоя стая и веднага, без да искате, да усетите напрежение? Като свръхчувствителен човек може да имате невероятната способност да усещате неща, които другите не могат.

Емпатията ви прави чудесен приятел, партньор или член на семейството. Можете да предложите утеха и разбиране в трудни моменти, защото наистина усещате през какво преминават близките ви. Но в същото време това качество понякога може да бъде емоционално изтощително, защото поглъщате всички чувства на другите хора, включително и отрицателните, независимо дали искате или не.

5. Безпокойството или тъгата идват от нищото

Често ли се чувствате тревожни или тъжни без видима причина? Притеснявате се за неща, които не са се случили, или сте разстроени от ситуации, които не ви засягат пряко? Това не означава, че сте прекалено драматични или песимистични.

Вероятно като силно чувствителен човек сте склонни да приемате нещата по-дълбоко. Разбирането на това ви помага да се справите по-добре с тези чувства. А ако преживявате нещо подобно, знайте, че не сте сами и че има стратегии и ресурси, които могат да ви помогнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com