Тези 7 сигнала по кожата може да са симптом за нещо сериозно

7118
Тези 7 сигнала по кожата може да са симптом за нещо сериозно
Снимка: iStock/Guliver

Много често появилите се кожни проблеми сигнализират за сериозни заболявания, за които не предполагаме. Акнето може да подскаже дисбаланс в организма ни. Зачервяванията, петната, бенките също могат да са индикация за застрашаващи здравословни проблеми. Нека видим в каква ситуация те са симптом и за какво ни предупреждават:

Понижен имунитет

Люспестите петна с розови оттенъци сигнализират за понижаването на имунитета и появата на лупус. Обикновено тези петна се развиват в зоната на лицето и са вследствие от инфекция, прекомерен стрес, хипертония или някакъв вид нараняване. При лупуса тялото произвежда антитела на клетките от съединителната тъкан.

Ако усетите един от тези 5 сигнала на тялото, вземете мерки незабавно

Вслушвайки се в тялото и сигналите, които то ни изпраща, можем да разберем много за себе си. В това число влизат и евентуалните здравос...

Акнеподобни пъпки

Ако кръвоносните ви съдове „прозират“ по лицето ви, появяват се малки акнеподобни пъпчици и зачервявания, то най-вероятно сте развили розацея. Все още не са пределно ясни причините за образуването на това състояние, но те са свързани с гените, нарушения на имунитета, ендокринната система или стомаха.

Обриви

Ако започнат да се появяват обриви със сърбеж, консултирайте се със специалист, тъй като това може да е вид екзема или псориазис.

Бенки

Бадемите имат НЕВЕРОЯТЕН ефект върху кожата

Въпреки че е неизбежно, излагането на слънце може да доведе до сериозни увреждания на кожата, преждевременно стареене и изгаряния. Това...

Бенките са едни от най-опасните кожни образувания, които могат да се превърнат в меланоми. Ако те ви сърбят, настъпват видоизменения като лющене, промяна на размера или цвета, кървене – незабавно посетете дерматолог. Наблюдавайте по-различните и големи бенки за настъпили промени във вида им.

Кадифен обрив

Ако забележите такъв обрив около зоната на китките или тила, това е сериозна индикация за появата на диабет от тип 2. Този кадифен обрив ни предупреждава, че можем да развием сериозно заболяване. Обикновено е няколко нюанса по-тъмен от цвета на кожата. Названието му е Acanthosis nigricans и освен за диабет, може да ни дава сигнали за опасност и от някои други болести като рак на вътрешни органи – най-често на стомаха или черния дроб. При наличието на подобен обрив, се свържете със специалист възможно най-скоро. Разбира се, има и други, не толкова сериозни причини, но тези са от най-опасните и задължително трябва да изследвате състоянието си, за да се предпазите от по-сериозно развитие.

Отпусната и копринена кожа

Ако забележите, че кожата ви се изменя – има вид на коприна и е прекалено отпусната за възрастта ви – то има вероятност да става въпрос за заболяване на съединителната тъкан, наречено кутис лака. То е рядко, но доста сериозно. Може да е индикация за левкемия, лимфом, множестврен миелом и има опасност да обхване и вътрешните органи. Затова не неглижирайте състоянието си, а потърсете медицинска помощ за своевременната превенция от задълбочаване на проблема. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com