Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни не трябва да се ядат на празен стомах

16 юни 2024, 11:00 часа

След дълга пауза между храненията стомахът ни става особено уязвим. Ето защо е важно да знаете кои храни не трябва да се консумират на празен стомах, за да не навредите на здравето си. Ето основните категории храни, които трябва да се избягват на празен стомах.

Какви храни не трябва да ядете на празен стомах?

Бързи закуски: зърнени храни и инстантни зърнени храни

Въпреки популярността на зърнените храни и незабавните зърнени закуски, тези продукти не са най-добрите помощници за сутрешно хранене. Богати на въглехидрати, те бързо повишават нивата на кръвната захар, които след това падат също толкова бързо, причинявайки силен глад. Това води до факта, че след няколко часа отново искате да ядете.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Кафе

Чаша кафе сутрин може да бъде приятен навик, но не на празен стомах. Кофеинът стимулира производството на стомашен сок, който при липса на храна започва да разяжда стомашната лигавица, което може да доведе до гастрит. Комбинацията от кафе с мляко е особено вредна, тъй като може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.

Подправки

Лютите подправки и билки провокират прекомерно производство на стомашен сок, което също може да повлияе негативно на стомашната лигавица и да допринесе за развитието на стомашно-чревни заболявания.

Продукти, съдържащи захар

Сладкиши като шоколад или захарни бисквити не са подходящи за сутрешно хранене. Захарта дразни панкреаса, който започва активно да произвежда инсулин. Това води до рязко понижаване на нивата на кръвната ви захар, което може да ви накара да се почувствате уморени, тъжни и раздразнителни.

Студени и газирани напитки

Студените и газираните напитки дразнят стомашната лигавица и свиват кръвоносните съдове, което влошава кръвообращението и затруднява храносмилателния процес. По-добре е да утолите жаждата си с обикновена вода със стайна температура.

7 храни, които никога не трябва да ядете на празен стомах

Кисело мляко и други ферментирали млечни продукти

Киселите млека, въпреки популярността си, не са полезни на празен стомах. Полезните бактерии, съдържащи се в киселото мляко, загиват в киселата среда на стомаха, ако там не постъпва храна. По този начин, на празен стомах, киселото мляко осигурява само калории, без никакви ползи за храносмилането.

Цитрус

Портокаловият сок и другите цитрусови плодове могат да раздразнят стомашната лигавица заради високото съдържание на киселина. Това може да доведе до киселини и да увеличи риска от развитие на гастрит и язва.

Круши

Крушите съдържат много груби фибри и трудно смилаеми фибри, които могат да наранят стомашната лигавица и да забавят чревната подвижност, което ще повлияе негативно на процеса на храносмилане.

Банани

Бананите, въпреки полезните си свойства, съдържат твърде много магнезий и калций, което може да наруши баланса на тези елементи в организма и да повлияе на работата на сърдечно-съдовата система, както и да увеличи риска от развитие на артериална хипертония и депресия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес